Policejní cely jsou jsou sice veřejnosti přístupné, ale téměř nikdo se do nich dostat nechce. Přesto jsou tato místa celkem frekventovaná.

Na obvodním oddělení domažlické policie funguje pouze jedna cela, která slouží ke krátkodobému umístění osob. V cele může zajištěný pobýt maximálně šest hodin.

„Do cely jsou umísťováni pouze zadržené či zajištěné osoby, které nespolupracují s policisty nebo jsou agresivní, či takové, které musí být zadržené na 24 nebo 48 hodin. Ty jsou po šesti hodinách u nás exportování do policejních cel v Plzni, kde tráví čas, než zpracujeme to, co jsme při výkonu služby zjistili," řekl Petr Šmíd, vedoucí obvodního oddělení Policie Domažlice.

Podle jeho slov jen málokdy zeje cela prázdnotou.
„Je to prostor pro dvě osoby, tudíž pokud jsou zajištěny tři, musí přebývající osobu hlídat dva policisté," dodal Šmíd.
Cela je součástí výslechové místnosti. Prostor dělí pouze kovová mříž. Cela je vybavena lavicí a madlem, k němuž může být příliš agresivní jedinec připoután. Prostor v cele je snímán kamerou.

Protože jde o celu, kde zajištění pobývají velmi krátkou dobu, není vybavena toaletou ani lůžkem. Zajištěný si však v případě jakékoliv potřeby může zazvonit na policistu. Člověk umístěný do cely dostane najíst i napít, a to několikrát denně.

Mnoho těch, kteří skončí v cele, jsou buď pod vlivem drog nebo silně opilí, často se 4 či 4,5 promile. Není proto výjimkou, že celu pokálejí, pozvrací a pomočí.

„Je to velmi nepříjemné. Ale už jsme si na to zvykli. Cela se musí vždy uklidit a vydezinfikovat. Pokud zde není uklízečka, musí se o to postarat policisté," popsal Šmíd s tím, že ačkoliv to není tak časté, v cele končí i opilé ženy.
„Jeden takový případ v našem obvodu máme. Když člověk vidí ženu, která má v sobě čtyři promile alkoholu, není to příjemné," dodal Šmíd.

Zatímco ve stávající cele je celkem přijatelné prostředí, mnohem hůře se zřejmě cítili zadržení, kteří byli umísťováni do starších cel, které jsou v sídle policie v ulici Kosmonautů v Domažlicích.

„Tyto cely se přestaly používat v roce 2010. Je zde mužská část s pěti celami a ženská část se čtyřmi celami. Jsou to místnosti pro dvě osoby vybavené lůžky, stolkem, židlemi, tureckým záchodem a umyvadlem. V ženské části jsou už  klasické toalety. I zde bylo vybavení připevněno, aby se jím zadržený nemohl zranit nebo jím házet. Každá cela má vlastní dveře s výklopným okénkem," popsala prostory pro zadržené policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že tyto cely se dnes nemohou používat, protože v nich nejsou dostatečné technické a provozní podmínky.

V prostoru jsou i postaru vybavené výslechové místnosti, kde nechybí klasické stolky a psací stroje.