Televizní digitalizace – dvě kouzelná slova, která se v našem regionu už roku 2006 skloňovala snad ve všech pádech. Právě Domažlicko bylo regionem, kde bylo poprvé spuštěno digitálně pozemní televizní vysílání.

Píše se listopad 2013 a diváci na Domažlicku nemají možnost plnohodnotného příjmu všech českých televizních programů, jako je tomu v jiných regionech, kam přišla digitalizace mnohem později. Z Vraního vrchu mohou přijímat programy Multiplexu 1 a 2, od nedávna z Čerchova pak programy Multiplexu 4.

Z četných reakcí čtenářů Domažlického deníku je zřejmé, že by rádi coby pokusný králík televizní digitalizace přijímali také programy Multiplex 3. Současnou situací se cítí být vůči zbytku republiky poškozeni už proto, že nemohou přijímat programy veřejnoprávní televize Déčko a Art a mnohé další z uvedeného třetího balíčku TV programů.

Česká televize nám vysvětlila situaci

„Veřejnoprávní televize má vliv pouze na Multiplex 1. Multiplex 3 je soukromý, patří Českým Radiokomunikacím. Bylo by dobré obrátit se přímo na ně, neboť naše programy jsou třetím multiplexem převzaté. Dotazy, jak to bude na Domažlicku vypadat s příjmem programů Multiplexu 3, by měly směřovat na ně, neboť je to soukromý subjekt," uvedla na dotaz Deníku Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize. Se stejným problémem jsme se proto obrátili naČeské Radiokomunikace (ČRa).

Co na to radiokomunikace

„Multiplex 3 provozuje společnost Czech Digital Group (CDG) a České Radiokomunikace provozování zajišťují technicky. Naše společnost tedy není provozovatelem televizních programů, ale pro jednotlivé televize zajišťuje pouze přenos televizního signálu z televizního studia k divákům," uvedl na žádost Deníku mluvčí Kamil Chalupa.

Podle jeho informací je Multiplex 3 vybudován na základě 17 základních vysílačů.

„Jednotlivými provozovateli vysílání – televizemi – využívajícími Multiplex 3 nebylo požadováno dokrytí všech částí republiky na stejnou úroveň. Záleží tedy na konkrétní televizi, zda se rozhodne do svého vysílání v MUX 3 zapojit i tento vysílač – v našem případě vysílač Vraní vrch. Na základě požadavku televize pak CDG daný vysílač zprovozní v co nejkratším čase ku prospěchu televizních diváků," vysvětlil Chalupa.

Co tedy dělat, pokud mají diváci zájem programy sledovat, ale nemají signál?

„Mohli by se obrátit na danou televizi, nebo také na příslušný obecní, nebo městský úřad, které si mohou objednat zařazení programů do Multiplexu 3 na Vraním vrchu, případně výstavbu dokrývačů v dané oblasti," poradil mluvčí ČRa Chalupa.

Resumé

Z uvedeného vyplývá, že pokud nebudou mít převážně soukromé televizní společnosti zájem, byla by nasnadě iniciativa vedení měst a obcí.

Tím úplně posledním řešením je pak nákup satelitu, který není (ani jeho příjem) zadarmo.

Digitalizace dnes: Domažlicko má příjem Multiplexů 1 a 2 z Vraního vrchu, nově i Multiplexu 4 z Čerchova. Pozemní příjem Multiplexu 3 je takzvaně ve hvězdách.