Ve svém volném čase přijelo za obyvateli nového městského penzionu pro seniory pět žáků Odborné školy z z Horšovského Týna. Nedorazili s prázdnou, na úterní odpolední Václavské posezení přivezli vlastnoručně vytvořené chlebíčky, jejichž přípravě věnovali celé dopoledne.

Návštěva to nebyla náhodná, o seniory pečují několikrát v týdnu v rámci své praxe, která je součástí jejich studijního oboru Práce ve zdravotnictví a sociálních zařízeních.

„Naši žáci do tohoto seniorského domu chodí na praxi pravidelně. Jsem moc ráda za přístup a ochotu celého zdejšího personálu pod vedením ředitelky Venduly Klimentové,” pochvaluje si učitelka odborného výcviku Michaela Kazdová, která oceňuje pracovní návyky, které si z praxe její svěřenci odnášejí.

V rozhovoru před seniory žáci zmínili, co je v rámci školního předmětu Příprava pokrmů baví nejvíce.

"Ráda peču sladké dobroty,” uvedla Michaela Thomayerová z druhého ročníku. Její spolužák Radim Voska přiznal, že jeho doménou je spíše příprava guláše a přítomným ve společenském sále nového seniorského penzionu popsal i svůj recept, kterého se při přípravě drží.

„Mě baví studená kuchyně, například příprava pomazánek,” dodala Veronika Chalupná z 3. ročníku.

Díky praxi, kterou žáci horšovskotýnské školy získávají na smluvních pracovištích, snadno získávají po ukončení školy uplatnění na trhu práce.
„Mám obrovskou radost, že všichni tři žáci, kteří tento obor vloni ukončili, dostali místo. Jeden pracuje na oddělení LDN v nemocnici, další ve zdejším penzionu a třetí ve kdyňském domově pro seniory,” pochvaluje si Kazdová.

Úterní Václavské posezení s harmonikářem Václavem Tichotou bylo součástí Týdne otevřených dveří v sociálních službách. Včera na něj navázaly prohlídky tří městských zařízení pro seniory, dnes od 14 hodin je připraveno Taneční odpoledne ve společenské místnosti penzionu v Baldovské ulici.
V jídelně penzionu je v tomto týdnu nainstalována výstava ručních prací členek Seniorského klubu a celotýdenní program vyvrcholí páteční recitací obyvatelek v 10 hodin ve společenské místnosti.