Od rotvajlera přes dogy, chrty, dalmatiny po jorkšíry, mopsíky a čivavy. Ti všichni se svými chovateli a páníčky soutěžili na osmém ročníku Krajské výstavy psů.

Ke Staňkovu přijeli chovatelé z různých koutů republiky.

„Přijeli jsme se čtyřmi mopsy ze Sušice. Jezdíme sem pravidelně už pět let,“ řekla hned na úvod chovatelka Knížková s tím, že její pejsci soutěží ve třídě vítězů, v otevřené třídě a v mezitřídě. Třídy kategorizují pejsky podle stáří od štěňat po veterány. Výjimkou není ani třída pracovní či čestná.

„Nijak jsme se ale nepřipravovali. Zkrátka jak to přijde. Běhají výstavy častěji, takže už vše znají,“ dodala s úsměvem Knížková.

Zámeček dnes.
Domažlický „zámeček“ se mění v bytový dům

Z desítek chovatelů se Deníku podařilo oslovit i místní Vendulu Bauerovou ze Staňkova, která se se svými velškorgi účastnila výstavy na staňkovském letišti ještě v dobách, kdy byla pouze oblastní.

„Jsme tady celkem s pěti pejsky. S Bettynkou jdeme do třídy veteránů, je jí už deset let. Máme tady ale i její dceru a dva vnuky,“ uvedla Bauerová.

Od rána na výstavní ploše probíhaly pořádné přípravy. Stavěly se stany, trénoval se, rozběhávalo či se dělaly poslední kosmetické úpravy. Těm ale bohužel nepřálo počasí. Chovatelé i pejsci se museli potýkat s pořádným větrem a neustálým mrholením.

„Nám to ale vyhovuje více, než kdyby pražilo slunce. Velškorgi mají dost hustou srst, takže tohle počasí je pro ně ideální. Nemusíme naštěstí pejsky česat nebo nějak vyfoukat, naopak vyniká přirozená krása. Horší by ale byl pořádný déšť nebo bahno,“ řekla na závěr staňkovská chovatelka plemene velškorgi.

Marek Duda z Horažďovic se narodil ve strakonické porodnici 25. června ve 12:13 hodin (3370 g). Na svého prvorozeného potomka se těšili rodiče Romana a Luboš.
FOTO: Právě jsme se narodili

Ovšem zažilo se i horší počasí. Bahno, déšť, chladno a téměř i sníh, kdy se po areálu letiště muselo chodit v holinkách. Nicméně psům ani majitelům počasí na nasazení neubralo. Kromě titulů 'Vítěze třídy' a 'Krajský vítěz' se udělovaly ceny i v mnoha závěrečných soutěžích:

Mladý vystavovatel

Nejlepší pár

Nejlepší chovatelská skupina

Nejlepší štěně

Nejlepší dorost

Nejlepší veterán

Přehlídka čestných tříd

Nejlepší mladý pes

Nejlepší mladá fena

a Vítěz skupiny FCI I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X a neuznaných plemen

Na samý závěr se pak udělovala cena vítězi Staňkovské krajské výstavy. Na té se totiž kromě Plzeňského kraje podílelo i město Staňkov. Vítěz poslední ceny si kromě poháru odnesl i poukaz na vyhlídkový let.