Na to, jak získat čtenáře v době internetu, počítačových her a dalších moderních vymožeností, přišli v Poběžovicích. Důkazem je fakt, že za poslední dva roky se počet osob docházejících do tamní městské knihovny dokonce zvýšil. V Poběžovicích tak mohli slavit včerejší 23. duben jako Světový den knihy bez uzardění.

„Máme zaregistrováno přes 300 čtenářů, i když ne všichni pravidelně do knihovny chodí a jsou aktivní. Máme hodně nových čtenářů, nyní chodí daleko více dětí, ale přibyli nám také dospělí čtenáři," pochvaluje si knihovnice Jana Blahníková.

Některé knihovny si v současnosti dost stěžují na nezájem čtenářů. Mají v Poběžovicích zvláštní recept jak přilákat čtenáře?

„Nárůst čtenářů byl u nás zapříčiněn i tím, že jsme knihovnu zvelebili. Vymalovali jsme, uspořádali jinak regály a pořídili jsme spoustu nových knih. V loňském roce jsme měli vysokou návštěvnost, zvýšil se počet výpůjček, někdy až téměř o sto procent," vysvětluje Jana Podskalská, vedoucí Městského kulturního a informačního střediska Poběžovice, pod něž knihovna spadá.

To, že do knihovny začalo docházet více dětí, jednoznačně připisuje novému klubu.

„Zavedli jsme dětský klub Čítánek. V něm se scházejí děti a učí se nejen číst, ale mohou si tam půjčit i stolní hry. Mají tam pěkné zázemí, protože ´pohádková babička´, která jim chodí předčítat, paní Hana Pelikánová, jim tam ušila pěkné polštáře a vytváří jim pěknou atmosféru. Má v knihovně druhý domov," podotýká.

Poběžovičtí si zájmu obyvatel o knihy váží, což ostatně projevili v závěru loňského roku oceněním těch nej…

„Já už jsem v té době byla na mateřské dovolené, ale kolegové měli instrukce. Pro nej… dospělé čtenáře jsme připravili víno, pro děti rychlé špunty. Vyhodnocení se zúčastnil pan starosta Hynek Říha s tajemníkem Vojtěchem Kotlanem. Čtenáři navíc obdrželi poukázky na knihy, které si mohli vybrat v Chodském knihkupectví," předesílá Podskalská s tím, že po vyhodnocení všichni v knihovně zůstali a strávili příjemné chvíle vyplněné povídáním o knihovně a knihách.

Při této příležitosti byli oceněni nejdéle docházející čtenář a návštěvníci knihovny s největším počtem výpůjček v kategoriích ženy, muži, chlapci a děvčata. Jmenovitě to byli paní Anděla Hašková, paní Anežka Kubalová, pan Karel Vorlíček, z dětí pak Saša Johánková a Jaromír Ježek s Radkem Kunešem, kteří měli zaznamenaný shodný počet vypůjčených knih.

Kde získala knihovna poukázky na knihy a peníze na dárky? Zasloužil se o vše nějaký místní sponzor? „Nikoli sponzor, ale Město Poběžovice, které provozuje knihovnu. Vedení města tento nápad ocenit čtenáře – mimochodem v novodobé historii poprvé – ihned přijalo a budeme tímto stylem pokračovat dál," odpověděla vedoucí MKIS.

Loni Poběžovičtí zavedli do knihovny i elektronické knihy. „Tu a tam se půjčují, ale tištěná forma knih jednoznačně vede. Naštěstí!" reaguje Podskalská.

Podobně jako v jiných místech mají poběžovičtí čtenáři možnost přečíst si knihy z největší knihovny v regionu.

„Meziknihovní výpůjčky konkrétně z domažlické Knihovny Boženy Němcové fungují bezvadně. Existuje výpůjční služba, kdy jednou za čas jedeme do Domažlic a tam se o nás postarají paní Hauserová s paní Primusovou. Ochotně nám knihy, které jsme si sami zvolili, nebo ty, jež nám navrhnou, vyhledají a zapůjčí. Pokud má náš čtenář specifické přání, je možnost pro něj knihu obstarat. Obě ženy jsou naše velké pomocnice a dokonce nám hodně pomáhají v modernizaci titulů naší knihovny a s vyřazením knih – v dnešní době málo aktuálních – z našeho knihovního fondu," prozrazuje.

Knihy půjčuje poběžovickým čtenářům Jana Blahníková. „V knihovně je už spoustu let a jsme za to moc rádi. Lidé si k ní chodí nejen pro knihy, ale také popovídat si. U paní Blahníkové moc oceňuji její obrovský přehled o vydávaných titulech i knihách, které má k dispozici. Během chviličky dokáže příchozím vysvětlit, o čem kniha je, nebo díky své znalosti konkrétních lidí jim nabídnout titul, který je zaujme," zakončila pochvalou vedoucí MKIS Poběžovice.