Několik desítek Romů se shromáždilo ve čtvrtek odpoledne u kašny na náměstí Republiky v Plzni, aby zde uctili památku 26letého Miroslava Demetera, který zemřel minulý týden za zatím nevyjasněných okolností v pizerii v Žatci.

„Rádi bychom uctili památku zapálením svíček. Chtěli jsme původně před radnici, ale byli jsme odkázáni na druhou stranu náměstí," uvedla organizátorka akce Monika Kotlárová.

Přítomní Romové s sebou přinesli také transparenty popsané hesly jako „Dost už!" nebo „Pomáhat a chránit bez rozdílu barvy pleti", kterými upozorňovali na okolnosti, které případ provázejí. „Policisté například rodině nechtěli ukázat tělo s tím, že jej uvidí až po pitvě. Do rvačky, která smrti předcházela, se měl údajně zapojit i člověk ovládající nějaké bojové umění," upozornila Kotlárová, která také na závěr shromáždění přečetla prohlášení.

V něm Romové apelují na ministra vnitra, parlament, vládu a další ústavní činitele a požadují řádné prošetření celé události.

„Nikdo nechce nějaké protestní pochody nebo násilí. Bylo by vhodné, kdyby se vše vyjasnilo co nejdříve, aby nedošlo ke zbytečným konfliktům," řekl Deníku jeden z přítomných Romů. „V severních Čechách je situace už tak špatná," dodal muž s tím, že pokud dělal Miroslav Demeter v restauraci problémy, měli ho z ní jednoduše vyvést nebo zavolat policii.

Na vzpomínkovou akci dorazil také Jan Hanyk, který působí u městské policie jako asistent prevence kriminality. „Tady jsem ale jako občan. Trochu mne mrzí nízká účast, která je pravděpodobně daná tím, že lidé radši dění sledují u počítačů nebo mobilů místo toho, aby nás přišli podpořit přímo sem. Je ale dobré, že i v Plzni uctíme památku toho mladíka," řekl na místě Hanyk. „Myslím si, že potrvá ještě ještě týden nebo deset dní, než se dozvíme, proč zemřel," dodal Hanyk.

Podobné vzpomínkové akce se konaly i na dalších místech republiky. „V Žatci bylo ještě před oficiálním začátkem 1700 lidí," řekla Kotlárová. V Žatci se ovšem shromáždění na rozdíl od plzeňského neobešlo bez konfliktů.

Pietní akce se ale konaly i v zahraničí. „Shromáždění probíhá v Londýně, Birminghamu a také v Kanadě," upřesnila Kotlárová.