Nejen tím, že nabídlo volný vstup do historických expozic, ale především zaměřením na rostlinné, živočišné i nerostné produkty a jejich použití v minulosti.

Inspirativní byly hned v přízemí ukázky pravěké techniky tkaní textilu a jeho barvení přírodními produkty. „Máme tu třeba plod černého bezu, mořenu barvířskou nebo světlici barvířskou, která se používala v potravinářství místo šafránu. K dispozici je i surová ovčí vlna nebo repliky bronzových šperků či pazourků,“ sdělila Markéta Sochorová s tím, že zájemci se mohli posilnit šípkovým čajem nebo pšeničnými plackami. Pozornost poutala také městská zbrojnice, jedna z nejlépe dochovaných v Evropě. Soubor hradebních pušek doplňují muškety ze třicetileté války a zastoupené jsou i brnění nebo přilby.

Pouštění draků si užívali děti i dospělí na drakiádě v Plzni Liticích. Na Dubové hoře se sešlo několik desítek účastníků. Soutěžilo se v několika kategoriích - o nejkrásnějšího draka, nejoriginálnějšího draka a také o draka, který měl nejvyšší vzlet.
OBRAZEM: Desítky lidí vyrazily na litickou drakiádu

Ve druhém patře objektu měli návštěvníci šanci osahat si relikvie od paleolitu až po příchod Slovanů v šestém století. „Nechybí tu pozůstatky mladší doby kamenné. Mlýnský kámen čili žernov byl součástí mlýnů a mlýnků. Sloužil k přípravě kaše, což byl nejčastější pokrm,“ upozornily průvodkyně rozsáhlým prostorem. Tkalcovský stav se objevil čtyři století před naším letopočtem a ještě starší je replika vodní nádrže, nalezená na Vladaří u Žlutic. Za ochranným sklem jsou pak umístěné jedinečné exponáty včetně kosterních pozůstatků. Malí výtvarníci ztvárnili středověké kachle. Předlohou jim byly biblické náměty, třeba Adam a Eva nebo Jonáš a velryba.

Pozadu nezůstala ani zoologická zahrada. Členové spolku Oživená prehistorie ve spolupráci s katedrou archeologie ZČU připravili pro program v replice pravěkého sídliště nad statkem Lüftnerka.