Jenže pivo není jen o pití, ale i o vaření a surovinách. Městský pivovar Domažlice totiž plánuje spolupracovat přímo s Chmelařským institutem v Žatci.

„Institut se mimo jiné zabývá i šlechtěním chmele. Jako jedny z prvních pivovarů v České republice tak budeme mít možnost vyzkoušet si nové odrůdy chmele,“ nastínil budoucnost pivovaru jeden ze tří sládků David Bierhanzl.

Chmel dneska není už jen o 'hořčení' piva. Zlatavý mok naopak může obsahovat i jiné chuťové podtóny, které například vinaři rozeznávají ve víně.

„Nové odrůdy mohou totiž do piva dostat silice, které se vyznačují například vůní různého druhu ovoce. Takový chmel pak může vhodně doplnit chuťový a aromatický profil piva,“ doplnil sládek.

Kdy ale první pivo ochutnáme, není ještě známo. Kvůli koronavirové krizi se pivovar potýká s problémem personální obsazenosti, stále mu chybí číšníci a servírky.