Popraskaná hráz, která hrozila při větším náporu vody provalením, a také neuspokojivý stav vypouštěcího zařízení. Obec Újezd, pod niž víska spadá, se přitom snažila získat peníze na odstranění závad už v minulosti.

„Před třemi lety jsme podávali žádost o povolení k nakládání s povrchovými vodami. K ní jsme museli mít pasport petrovického rybníka. Tehdy jsme zjistili, že je ve špatném stavu," zmiňuje starosta Újezda Václav Kalčík.

Újezdští se na nezbytné opravy snažili sehnat peníze.

„Nejprve jsme nechali připravit projekt, aby vyhovoval legislativě a dotačnímu titulu, tehdy nás stál mezi 20 a 30 tisíci korunami. Před dvěma lety jsme na jeho základě mohli požádat o dotaci, ale neuspěli jsme," podotýká Kalčík.

Rybník však bylo nutné opravit, obec čekala, až bude vypsána dotace k tomuto účelu. „Žádost jsme letos začátkem roku podávali na Státní fond životního prostředí, ale moc jsme si od toho neslibovali, neboť jsme dotaci nedostali, nýbrž jsme byli zařazeni do zásobníku projektů," vypráví starosta.

Až v létě se na Újezdské usmálo štěstí. „Někdy v červenci nám bylo sděleno, že dotaci dostaneme pouze v případě, že dílo stačíme dokončit v tomto roce," popisuje.

Újezdští ihned rozjeli veškerou administrativu potřebnou pro zahájení stavby.

„Rybník jsme vypustili, aby stačil trochu vyschnout, a rozbíháme potřebná řízení. Stavbu musíme stihnout do konce listopadu, ale máme harmonogram, podle kterého by se to mělo podařit. Bude se provádět částečné odbahnění rybníka, opraví se hráz i výpustné zařízení, dále bezpečnostní přepad a provedou se ekologickosta­bilizační opatření. Rozpočet činí 1,299 milionu, dotace je necelých 850 tisíc korun, takže počítáme, že 450 000 půjde z našeho rozpočtu," zakončil Kalčík.