Pětačtyřicetiletá Petra Urban pochází ze Staňkova a část svého života života prožila v Domažlicích. Teď žije s manželem a malým synkem ve Waldmünchenu, pět kilometrů od hraničního přechodu Lísková. Své dospělé dcery z prvního manželství a také rodiče neviděla už dva měsíce.

„Ještě donedávna mi tolik nevadilo to, co se děje. Člověk je rozumný a bere věci tak, jak přicházejí, ale vše trvá už moc dlouho. Teď se navíc začalo vše pomalu rozvolňovat, hovoří se o pendlerech, obchodech, otevření restaurací, ale nikde není ani zmínka o rodinách a možnosti se opět navštěvovat,“ řekla Deníku Petra Urban.

Na české straně má dvě dcery a rodiče a v Německu vychovává malého synka. Ze strachu, že už by ji z Čech nepustili zpět za synem, nejela ani na svatbu dcery, přestože tento důvod umožňoval výjimečně hranice překročit. „Na Lískové mi totiž před zhruba dvěma týdny tvrdili, že to nejde a musím zůstat v karanténě. I když jsem měla informace, že na svatbu přijet mohu, měla jsem takový strach, že jsem tam nakonec nejela,“ pokračovala Urban.

Za zbytkem rodiny by mohla v případě ošetřování nemocných rodičů, nebo kdyby měla dcery do 21 let věku. Ani jednu podmínku nesplňuje.

Bára Koutníková při práci ve svém kadeřnictví ve Kdyni.
Kadeřnice mají plno, se štíty se jim ale špatně pracuje

V kontaktu s rodinou tedy Petra Urban zůstává jen přes mobil a videohovory. To ale osobní kontakt nenahradí. Nevyužila ani setkání z bezpečné vzdálenosti přes hraniční přechod. „Bylo by to jen horší, emočně i psychicky. Dívat se na své rodiče a nesmět za nimi jít. Ta nejistota, nevědomost, kdy tohle všechno skončí, je strašně ubíjející,“ vypráví Česka žijící v Bavorsku.

Vlády podle ní řeší především otevírání obchodů a pendlery. „Chápu, že to je důležité a že se spousta lidí dostávala do existenčních problémů. Teď se ale vše rozvolňuje a o rodinách, které rozdělily hranice, se nemluví vůbec. Nesmět navštívit své blízké mi připadá jako za války, kdy se násilím trhaly rodiny,“ zmiňuje dále Urban s tím, že ve Waldmünchenu není s tímto problémem jediná. Podobných případů je další desítka. Češi se proto semkli. Založili skupinu, kde sdílí starosti, problémy a aktuální informace. „Vzájemně se podporujeme,“ podotkla Urban, pro kterou je domov jak Německo, tak i Domažlice, kde třináct let žila a ráda se sem vrací.

„Nemíním jezdit přes hranice sem tam, abych nakazila rodiče či někoho jiného. Dodržuji bezpečnostní opatření v Německu tak, jak se dodržují v Čechách. Odpustili bychom si i objetí, kdybychom věděli, že se smíme vidět, posedět spolu na zahrádce jako před koronou, a zažít alespoň částečný pocit normálnosti,“ dodala Petra Urban.

Muzeum Chodska obnovilo provoz. Foto: Josef Nejdl
Muzea otevřela, pokračují dle plánu