„V našem zařízení funguje tzv. odlehčovací péče," říká Vendula Klimentová, ředitelka městského domova pro seniory. Původní záměr při spuštění služby, která funguje v novém penzionu v ulici Prokopa Velikého, počítal s péčí o klienty, kteří jsou zabezpečeni rodinou, jež ale na přechodnou dobu potřebuje s péčí o seniora pomoci.

„Postupně se ukázalo, že se klienti často navrací. Jedním z důvodů je rehabilitační péče, která je součástí pobytu. Výrazně dokáže zlepšit zdravotní stav některých klientů," připomíná Klimentová. Díky velkému zájmu a návratům klientů se z nich postupně stávají i zájemci o trvalý pobyt v zařízení.

„Je velmi přínosné, že si během odlehčovací péče zvyknou na personál, prostředí, seznámí se s obyvateli. Přechod nastálo je pak o mnoho snadnější," dodala ředitelka.

„Jsem tu skoro čtvrt roku. Poznal jsem tu paní z Chodova, odkud pocházel můj tatínek, tak jsme si popovídali a zjistili, že se naše rodiny znaly," popisuje klient odlehčovací péče Josef Hána. Pochvaluje si nejen starostlivý personál, ale i časté návštěvy.

„Spravil jsem se tu," směje se pan Hána. „Byly za mnou dvě pečovatelky, které za mnou docházely, když jsem ještě bydlel v Havlovicích. Pěkně jsme zavzpomínali. Téměř každý den mne navštěvují mí synové a byla za mnou i moje bývalá kolegyně z práce," říká klient a přidává další poznatek, tolik typický pro seniorský domov: „Vidím, že jiní jsou na tom zdravotně hůře než já, a tak mě motivují, že musím dokázat to, co zvládnou i oni."

Problém nevidí ani v soužití se spoluobyvateli dvoulůžkového pokoje. „Po několika dnech si na sebe zvykneme. Řekneme si, jaké máme návyky, kdy třeba vypnout televizi a podobně."

Oddělení odlehčovací péče v domažlickém penzionu má deset míst. „Uživili bychom  i jednou tak velké oddělení.  Teď  máme deset čekatelů. Jeden klient se nám vrací už popáté," popisuje Klimentová.

Odlehčovací péče:

☞ dočasná, časově ohraničená péče o seniora (kompletní, plně srovnatelná s péčí o trvalé klienty – 5x denně jídlo, praní, úklid, zdravotní a ošetřovatelská péče…)
☞ je třeba zažádat o ni minimálně měsíc i více dopředu
☞ cena: stejná jako za trvalý pobyt (330 Kč/denně)