Domažlická nemocnice přišla stejně jako ostatní zdravotnická zařízení v Česku po začátku roku o příj᠆my z třicetikorunových regulačních poplatků za návštěvu lékaře (v ambulancích) a za výdej léků na předpis. Chybějící peníze by do rozpočtu měly přijít od zdravotních pojišťoven.

„V Domažlické nemocnici činily regulační poplatky za návštěvu lékaře a za výdej léků na předpis od ledna do října celkem 1,045 milionu korun," vyčíslil mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Připomněl, že v platnosti zůstává už pouze devadesátikorunový poplatek za návštěvu pohotovostní ambulance.

„Jsem ráda, že nemusím platit poplatky za recept. Měsíčně za léky zaplatím zhruba tisícovku, tak každou úsporu vítám," říká Anna Holomojová, která užívá léky na vysoký tlak a plicní komplikace.

„Logické by mi přišlo platit poplatek za jídlo při pobytu v nemocnici," dodává.

Nemocnice skupiny Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje v prvních deseti měsících roku 2014 vybraly na regulačních poplatcích za návštěvu lékaře přes 5,3 milionu korun a za výdej léků na předpis přes dva miliony korun.

„Výpadek poplatků za návštěvu ambulance má být adekvátně kompenzován zvýšenými úhradami za ambulantní péči od zdravotních pojišťoven dle úhradové vyhlášky," říká mluvčí Kokoška.

S výpadkem poplatků za recepty to bude složitější. Ze systému zdravotního pojištění bude kompenzován jen zčásti, zbytek půjde na vrub provozovatelů lékáren.

„Zrušení regulačních poplatků pro nemocnici znamená nepatrný úbytek administrativy," uvedl Kokoška.

Domažlická nemocnice má jeden automat na uhrazení regulačních poplatků a jednu měničku mincí. „Obě zařízení zůstanou v provozu kvůli zachování regulačního poplatku za návštěvu pohotovosti," uzavřel mluvčí.