Hraniční přechod Folmava tak bude dějištěm výstražné akce. Blokáda, kterou organizuje Jan Průha z facebookové skupiny Pendleři bez hranic, čítající tisíce členů z řad pendlerů, bude pojatá jako petiční akce. „Bude dle Zákona 85/1990 Sb. o právu petičním. Samotné petiční místo nebude, ani nesmí nijak blokovat dopravu. K petičnímu místu však budou přicházet petenti, jistě i z druhé strany vozovky, což velmi pravděpodobně povede k výraznému omezení možnosti místem projet,“ řekl Deníku Jan Průha.

Petice sama pak obsahuje body které chtějí pendleři změnit. Jejím prostřednictvím žádají o odstranění diskriminačních opatření dle usnesení vlády České republiky z 23. dubna. Jedná se o dvě podmínky – zrušit povinnost prokazovat se na hranicích potvrzením o absolvování testu a zrušit stanovení, že si takový test musí pendler platit sám. Tyto podmínky jsou pro ně diskriminací oproti ostatním pendlerům, kteří se na hranicích nemusí prokazovat žádným podobným a finančně nákladným potvrzením, a to nezávisle na tom, zda cestují z oblasti s vyšším výskytem onemocnění do oblasti s výskytem nižším.

Otevření odběrného místa v Domažlicích.
O testy na COVID-19 je velký zájem

„Úmyslně jsme zvolili pro naši výstražnou akci volný den, který je svátkem na obou stranách hranice. Faktické omezení by mělo být minimální. Naším cílem je hlavně upozornit na naše problémy a vyzvat tím vládu, aby s námi konečně začala komunikovat. Pokud ani potom nedojde k nějaké komunikaci a skutečnému narovnání podmínek, přistoupíme ke skutečnému zablokování hranic,” vysvětluje iniciátor akce Jan Průha s tím, že Folmava byla pro tuto akci vybraná jako kompromisní místo. "Mohou tam dorazit pendleři z poměrně velké části pohraničí. Není příliš malá, ani příliš velká. Stejná akce na Rozvadově by byla v tomto okamžiku mnohem více kontroverzní.”

Ke konání petiční akce spolku Pendleři bez hranic se váží i jasné instrukce. Po podepsání petičního archu plánují mezi 15. a 16. hodinou korzovat přes silnici mezi parkovištěm a petičním místem tak, aby nemohla projíždět žádná vozidla. “Samozřejmě jakýmkoli vozidlům záchranných složek okamžitě cestu uvolníme,” podotkl Průha. Pravidla dále volají po zachování střízlivého stavu a chladné hlavy. Akce je veřejná a informace k ní si vyžádala i domažlická kriminálka.

Řidička Fordu Transit dostala smyk a skončila s dodávkou na boku
Dostala smyk a skončila na pravém boku

“Řekl jsem jim vše, tak jak to říkám I členům spolku. Žádné konspirace a utajování. Řekli mi, že žádné blokování naší akce nechystají,” doplnil Průha.

I tak ale dohled ze strany policie bude, jak potvrdila policejní mluvčí Martina Korandová. “Určitě, víme o tom. Byli jsme přítomni už na předchozí akci pendlerů o Velikonocích. Nemáme k tomu ještě bližší informace, ty jsou ještě v řešení, ale kolegy na místě mít budeme,” potvrdila Korandová.

Předchozí velikonoční protest se rovněž konal na Folmavě. Jednalo se o pokojnou demonstraci, ovšem tam pendlerům hrozil možný postih. I s vědomím, že je čeká trest, za svá práva jezdit bez problémů do práce a živit rodiny, bojovali.