O životě v Pařezově jsme si povídali v bývalé škole, dnes sídle obecního úřadu, s 41letým starostou Pavlem Konopem.

Letos končí vaše první období ve funkci starosty. Co se, podle vás, podařilo nejdůležitějšího za tu dobu v obci zvládnout?

Za největší úspěch považuji fakt, že jsme dali svépomocí do pořádku vnitřek této obecní budovy. Stálo nás to sice hodně sil, hodně nervů manželek a přítelkyň, neboť jsme zde strávili asi 3 měsíce…

…ale máte z toho radost…

To určitě. Vlastně k tomu došlo tak, že jsme dostali krajskou dotaci na výměnu oken. Prováděla ji firma, a když jsme pak přišli, prostory klubovny a sálu vedle nových oken nevypadaly nejlíp. Protože tu máme lidi, kteří dokáží člověka správně ´nakopnout´, a já jsem v tomto směru hodně chytlavý (smích), kompletně šly dolů omítky a natáhly se nové. Udělali jsme také sádrokartonové podhledy, abychom byty v patře od těchto prostor trochu odhlučnili a zároveň snížili vysoké stropy kvůli snazšímu a úspornějšímu vytápění. Pak jsme přízemí budovy kompletně vymalovali. Současně jsme nechali přebrousit a natřít voskem parkety v klubovně i sále, což nám dělal místní podlahář Milouš Wendl. Také jsme položili nová lina.

Co byste zmínil dalšího?

Loni jsme za pomoci dotace z Kraje nechali vyasfatovat místní komunikace, které předtím byly pouze štěrkové. Jednalo se o tři zhruba šedesátimetrové, tři metry široké úseky. Letos jsme také otevřeli novou obytnou zónu. První stavebník už dům staví a další budou pokračovat.

Je o parcely v Pařezově ze strany stavebníků zájem?

Myslím si že ano. Bohužel už jim nemůžeme nabídnout obecní parcely, poslední se prodaly za minulého volebního období. V Pařezově vyrostla spousta nových domů, některé z nich nahradily staré a spousta dalších byla opravena.

Dá se říci, že díky tomu nemáte v obci nouzi o mladé lidi?

Asi tak. Základ obce tvoří lidé ve věku 30 až 40 let. Problém jiných malých obcí, jimž obyvatelstvo stárne, u nás nemáme.

V obci nemáte prodejnu. Nevadí to lidem?

Bohužel prodejnu nemáme, byla zrušena asi před 10 lety, ale myslím si, že o ni není ani ze strany obyvatel zájem.

Proč?

Důchodců u nás mnoho není a ostatní dojíždějí denně za prací do Domažlic, Poběžovic nebo Postřekova či Meclova, takže si mohou nakoupit tam. O tom, že bychom zprovoznili prodejnu, zatím neuvažujeme.

Vím, že u vás byla snaha zamezit průjezdu kamionů obcí…

Beru jako jeden z úspěchů, že jsme dosáhli ve spolupráci s Policií České republiky osazení značky zákaz vjezdu motorovým vozidlům nad 10 tun. Tolerujeme zemědělskou techniku, která nemá jinou možnost. Od hlavní silnice až po Otov se jedná o místní komunikaci.

Jaké je bydlení v Pařezově?

Naštěstí tu nemáme žádný průmysl ani zemědělský závod, jsme relativně klidná obec. Nemáme zde žádnou bytovku, což je také výhoda.

Jak to myslíte?

Pokud se jedná o bytovku, bývá většinou obecní s nájemními byty. A mnohde mají obce problémy s údržbou i s nájemníky. My máme tady v budově pouze dva byty. Jeden z nich je další věc, kterou se podařilo udělat, a to díky spolupráci obce s probační a mediační službou.

To nechápu…

Nabídla nám mladého muže, který si měl odpykat trest veřejně prospěšných prací. Nastoupil k nám a začal pracovat na zvelebování bytu, který byl v té době opuštěný. Vloni se do něj mohla nastěhovat nová nájemnice.

Stále hovoříme o tom, co se v Pařezově v tomto volebním období podařilo udělat. Ještě jste ale nezmínil to, co se nepodařilo, co vás trápí nebo štve.

Trápí nás stále odpadové hospodářství, konkrétně přístup některých lidí k třídění a ukládání odpadu. I když se to zlepšilo, je to nekonečný boj. Fungovalo by to dobře, pokud by lidé byli ukáznění.

Co například železný odpad? Sbírají ho podobně jako v jiných obcích vaši hasiči?

Ne. Na železo jsme tu mívali kontejner, který jsme zrušili, protože nám ho jezdila vybírat určitá skupina obyvatel. Kov se tady dlouho neudržel. Většina lidí ho asi vozí do kovošrotu. Nepotřebné železo, které se náhodou objeví, schováme pro další využití.

Je ještě něco, co vás jako neuvolněného starostu vesničky trápí? Co třeba ´úřední šiml´?

Co se úřadů týče, mám pocit, že některá hlášení, která musíme odesílat, jsou jednoduše řečeno zdvojená. Často posíláme stejné hlášení do jedné instituce dvakrát, každé do jiné kanceláře, což je podle mne zbytečné.Pouze to zabírá čas. Na druhé straně je zase dobré a také výhoda, že spousta věcí se dnes dá vyřídit elektronicky, a to v jakoukoliv hodinu.

Nemáte výhrady, podobně jako jiné malé obce, k dopravní obslužnosti?

Dopravní obslužnost je u nás, myslím si, velice slušná. Jezdí k nám přes Otov autobus z Poběžovic, potom z Dílů a další z Poběžovic přes Nový Kramolín.Lidé jimi mohou dojíždět do práce, i když řada místních dělá v Německu.

Vím, že malé obce zatěžovaly úhrady neinvestičních nákladů na žáky předškolních a školních zařízení, které letos ´padly´. Jak je tomu u vás?

Obdrželi jsme požadavky okolních obcí, kam naše děti do těchto zařízení chodí. Ale jelikož jsme jedna z nejchudších obcí na okrese, neboť nemáme jiné příjmy než daňové, možnost neplatit za žáky jsme přivítali. Změna spojená s novým rozpočtovým určením daní nám ušetřila 130 000 korun z rozpočtu, což je jeho desetina. Obcím jsme zaslali dopis, ať se nezlobí, že si peněz vážíme a potřebujeme je.

Jaký na něj byl ohlas?

Obce to přijaly. Tím pádem tyto peníze můžeme využít u nás.

Nebudeme se bavit o konkrétní částce, ale pokud byste měli v obci nepočítaně peněz, kde byste je využil?

Věc, která nás do budoucna čeká, je rekonstrukce průtahu obcí. Vzhledem k tomu, že zde počet obyvatel neustále narůstá a tato místní komunikace nebude postačovat. Nechal bych udělat novou, širší silnici a spolu s ní i chodníky, aby vše vyhovovalo dnešním parametrům. Nepočítaně peněz by se nám hodilo, neboť bez dotace je tato investice pro nás nemyslitelná.

Další peníze by posloužily na vizi, která souvisí s územním plánem. Je to cyklostezka mezi Pařezovem a Ždánovem. Na hlavní silnici je pro cyklisty nebezpečný provoz, přitom na Pařezovském kopci je krásné vyhlídkové místo, zajímavá fauna i flóra a jedná se o chráněné území, které přes léto spásají ovce ochránců přírody z Libosvár. Z kopce je vidět na celou Šumavu i Český les s Čerchovem. Byla by tam pěkná cyklostezka spojená s naučnou stezkou a vyhlídkovým místem. Vedla by přes kopec a les do Ždánova, kde by se napojila na cyklostezku vedoucí do Luženic. Nový územní plán by měl být hotový v roce 2015.

Existuje něco, o čem jste nedávno rozhodli, nebo budete muset ještě rozhodnout?

Obec zakoupila objekt, v němž se dříve nacházela prodejna. Musí se s ním něco udělat, ale zatím jsme se zastupiteli nerozhodli, jak přesně s domem naložíme. To nás čeká. Za sebou už máme rozhodnutí vstoupit do Svazku Domažlicko. Výhodu vstupu vidím v tom, že na setkáních svazku se jako neuvolněný starosta leccos dozvím o zkušenostech z jiných obcí, a to včetně informací prospěšných pro tu naši.

Chtěl byste něco na závěr vzkázat pařezovským občanům?

Chtěl bych poděkovat těm, kteří něco pro obec dělají, a přeji si, ať se všichni chovají k ostatním přesně tak, jak by si přáli, aby se druzí chovali k nim. To je moje životní motto.