Šest osobností a dva projekty z Česka a Bavorska byly oceněny tento týden při slavnostním večeru, který se uskutečnil v Centru Bavaria Bohemia (CeBB) v Schön᠆see v rámci projektu Kultura bez hranic – Setkávání Čechy Bavorsko 2015, který je podpořen Česko-německým fondem budoucnosti (ČNFB).

Laureáti obdrželi symbolické poděkování za svoji přeshraniční angažovanost. Spolek Bavaria Bohemia e. V., jenž je zřizovatelem CeBB, uděloval tuto cenu již po deváté.

Cena Brückenbauer – Stavitel mostů byla poprvé udělena v roce 2007 a je vyznamenáním za práci a přínos významně přispívající k porozumění mezi českými a bavorskými regiony. I letos vyrobila pro laureáty hodnotné ceny ze skla místní společnost Irlbacher – Blickpunkt Glas.

Na Domažlicku už máme několikero oceněných. Jsou mezi nimi např. skladatel Josef Thums z Blížejova, ředitel ZŠ praktické v Domažlicích Martin Tomaier a Kamila Císlerová, učitelka Základní školy v Bělé nad Radbuzou, dále SOU a Gymnázium J. Š. Baara Domažlice, zástupkyně ředitele ZŠ Poběžovice Miroslava Šebestová, regionální historik Zdeněk Procházka a MŠ Hostouň.

Oceněný Karl Reitmeier

Jeden z letošních laureátů, byť je ´od sousedů´, je svým způsobem také ´náš´. Bavorský novinář Karl Reitmeier totiž na Domažlicko patří nejen kvůli lásce k nejvyšší hoře Českého lesa, díky níž se pro něj vžila přezdívka ´pan Čerchov´. V našem regionu má spoustu přátel a je to dáno nejen tím, že je členem KČT Domažlice a autorem publikace o Čerchově.

„V jeho článcích o životě, událostech a iniciativách v Čechách a především pak prostřednictvím rubriky s názvem Böhmen (Čechy), která se těší velkému zájmu ze strany čtenářů a vychází v Chamer Zeitung každý týden již od roku 2012. Díky ní poznává široká veřejnost mnohé aspekty sousedního Plzeňského kraje. Jako novinář zažil a popsal Karl Reitmeier jako jeden z prvních dny, v nichž se hroutila železná opona, i první kroky při vzájemném poznávání a prohlubování přeshraničních kontaktů. Svými články však plnil více než jen úlohu kronikáře. Jeho texty, výběr témat a fotografie měly zároveň čtenáře vždy zavést do přes 40 let uzavřené země, chtěly odbourat zášť a vzbudit zájem o partnerskou spolupráci. Již v revolučním roce 1989 se v Chamer Zeitung objevila rubrika ´Blick ins Nachbarland´ (Pohled k sousedům) s podrobnými zprávami o politických změnách v bývalých okresech Domažlice a Klatovy," uvádí se mj. ve zdůvodnění ocenění Stavitel mostů 2015 pro vždy usměvavého Karla Reitmeiera.

„Vnímám to jako velkou čest a zároveň další závazek. Budu i nadále napomáhat česko-německému porozumění," říká se skromností sobě vlastní Karl Reitmeier, jenž při této příležitosti poskytl Deníku rozhovor, který přineseme dodatečně.

Laureáti ceny Stavitel mostů 2015

Kulturní iniciativy a partnerské projekty:

◆ Bohemicum Řezno – Pasov (institucionální univerzitní zařízení)

◆ Obchodní akademie Praha a Ortenburg-Gymnasium Oberviechtach

Osobnosti:

◆ Manželé Edeltraud a a Dušan Caranovi, Aš (učitelka dějepisu a cizích jazyků a předseda Smrčinského spolku Aš)

◆ Hubert Huber, Fürstenzell u Padova (umělec na volné noze)

◆ Karl Reitmeier, Waldmünchen (novinář na volné noze)

◆ Zdeněk Roučka, Plzeň (publicista a spisovatel)

◆ Albrecht Schläger, Hohenberg an der Eger (lesník, bývalý starosta a někdejší člen Zemského sněmu)

◆ Dr. Ivan Slabý, Plzeň (předseda spolku a pořadatel festivalu Jazz bez hranic)

Osobnosti v kategorii hospodářství:

◆Ernst a Thomas Hanauerovi (podnikatelé, Hanauer GmbH&Co. KGaA)