Praktické trénování paměti vedla lektorka  Jaroslava Slivoňová. „Mozkovou činnost je důležité trénovat denně. Vše v organismu stárne, nejen například klouby, ale právě i mozek," uvedla.

Trénováním paměti se zabývá patnáct let. Cvičení vede vždy ve skupinkách klientů, často jde o zájemce v seniorském věku.

„U nás byla paní Slivoňová už zhruba desetkrát. O její tréninky mozkové činnosti je mezi klienty i personálem velký zájem," popsala Vendula Klimentová, ředitelka městského centra.

Kromě jednoduchých cvičení pro každý den (např. zapamatování a opakování telefonních čísel nahlas) existují i náročnější tréninkové cviky.

Mezi činnostmi, které prospívají mozkové činnosti, je luštění křížovek a sudoku. Důležitá je fyzická činnost, pro seniory třeba chůze, díky níž se prokrvuje mozek. Důležitá je i komunikace s lidmi, při ní se piluje soustředění.

Vyzkoušejte si cvik s rukami

Zkuste si trénovat toto cvičení. Napoprvé je náročné, ale důležité je zkoušet ho pravidelně, soustředit se na něj a opakovat ho.
Na jedné ruce vztyčte palec a ukazovák do tvaru písmene L. Zbylé tři prsty se vám automaticky zmáčknou do dlaně.
Na druhé ruce z palce a ukazováku udělejte písmeno O. Zbylé prsty se vám naopak napřímí.
Cvičení spočívá v tom, co nejrychleji postavení prstů na obou rukách vyměnit. Čím rychleji se vám to povede, tím lépe pro váš mozek.