Větší soukromí i pohodlí budou mít lidé, které jejich problémy zavedou na rehabilitační oddělení v Holýšově. Během rekonstrukce doznaly tamní prostory velkých změn.

„V Holýšově se podařilo v uplynulé době udělat spoustu věcí, ale v oblasti zdravotnictví jsme měli a ještě máme určitý dluh," přiznal starosta města Antonín Pazour 4. července v pravé poledne, kdy se ve zmodernizovaných prostorách sešli se zdravotníky zástupci holýšovské radnice a firmy, která vtiskla rehabilitaci novou tvář.

„Staveniště přebírala firma DSP začátkem března, kolaudace se uskutečnila 2. července," sdělil Deníku Jaroslav Šiman ze Stoda, který prováděl stavební dozor.

Za uvedený čas bylo nutné nejen vybourat stávající bazén, ale také provést jiné členění vnitřních prostor. „Musely se vyměnit veškeré sítě v podlaze a rozvody topení v topných kanálech. Zároveň jsme oddělili teplou a studenou vodu i elektrické rozvody pro jednotlivé ordinace, aby všichni měli vlastní měření. Zároveň se do místností, kde se bude provádět elektroléčba, instalovaly elektrostatické podlahy, v místnosti, kde jsou vany, je pak speciální uzemnění," doplnil Šiman.

Nevyhovující bazén, z něhož prosakovala voda a jeho provoz byl finančně náročný, nahradily tři masážní vany různé velikosti – lehací, sedací a pro vodoléčbu horních končetin. „Výrazně se zvýšil komfort pro pacienty. Bývala tu obrovská místnost s bazénem pro vodoléčbu, co se týče jednotlivých procedur, tu neměli soukromí, vše se odehrávalo na jednom místě. Nyní je vše rozčleněno do několika místností, které jsou polyfunkční . Lidé mají právo na to, aby byli léčeni v odpovídajícím prostředí," řekl nám k přestavbě rehabilitační lékař Zdeněk Šos.

O to, že by rehabilitace byla málo využitá, strach nemá.

„Myslím si, že naši práci děláme dlouho a také zodpovědně, zařízení si vybudovalo určitou image, neboť naše rehabilitační sestry jsou šikovné. Docházeli sem pacienti nejen z Holýšova, ale jezdili za námi i například ze Stodska. Když ještě nebylo podobné zařízení ve Staňkově, tak i odtamtud," doplňuje Šos.

„O tom, že prostory jsou vlhké, a o dalších problémech jsme věděli. Na počátku přestavby, když se vše takzvaně otevřelo, se zjistilo, že stav je horší, než jsme si mysleli. Spolu s vícenáklady se rekonstrukce rehabilitačního oddělení vyšplhala na jeden a tři čtvrtě milionu korun, což není právě málo. Na druhou stranu si myslíme, že nyní teprve budou prostory plnit svůj účel. Když jsem sem v minulosti přišel, bylo to tu jak za ´krále klacka´," vzpomíná starosta Holýšova.

Poté sděluje své dojmy z dob před přestavbou zařízení.

„Kabáty se pověsily na jeden věšák a potom byl hrozný zmatek, když je člověk hledal. Byl jsem tu dvakrát v životě a řekl jsem si, že sem chodit nebudu. I proto město vzalo přestavbu rehabilitace jako prioritu," prohlásil starosta Pazour a dodal, že sice nehodlá příště kandidovat do zastupitelstva, ale věří, že v budoucnu dojde v budově k dalším úpravám, například výměně oken ve zbývajících částech zdravotního střediska a celkovému zateplení.

A jak působí nové prostory na potenciální pacienty?

„V první chvíli mne upoutalo to, jak jsou prostory velmi optimistické, vesele vymalované pastelovými barvami. Myslím si, že sem pacienti budou chodit rádi. Já osobně jsem neměla potřebu navštívit rehabilitaci, ale těší mne, že tu v Holýšově nyní máme moderní zařízení a tudíž bych nemusela na rehabilitaci někam dojíždět," odpověděla na otázku Deníku Romana Tesařová.

Na návštěvu zmodernizovaných prostor rehabilitace si musejí lidé ještě počkat. Je nutné do nich nastěhovat, případně zakoupit nový nábytek. Dveře ordinace, vodoléčby a elektroléčby by se měly pro pacienty otevřít v srpnu.

Zdroj: Youtube