První povodňový stupeň překročila Otava v Rejštejně již ve 4:50 hodin v noci. Třetího stupně dosáhla na stejném místě v 6:20. O hodinu později se situace opakovala v Sušici, kde hladina atakuje po půl deváté ráno 190 centimetrů. Tuto hranici v Rejštejně už pokořila a začala pomalu klesat.

V Sušici lidé rozvodněnou Otavu sledují z jejích břehů. "Je pořád zataženo, bojíme se, aby nezačalo pršet a řeka se nerozlila," řekl pro Deník v neděli ráno jeden ze sledujících.

Mezi Dlouhou Vsí a Annínem evakuovali před osmou hodinou kemp. "Došlo k evakuaci více než 10 osob, z preventivních důvodů," uvedl Deníku velicí důstojník hasičů.

V kempu Nové Městečko museli návštěvníci v noci stěhovat obytné vozy a stany. "Seděli jsme se ženou do půlnoci při vínu, v noci mne pak probudilo silné bubnování deště. Po areálu běhala paní z kempu a doporučovala nám změnit místo. Museli jsme tedy popojet, odjet úplně jsme po pití alkoholu nemohli," uvedl starší muž, který má s velkou vodou své zkušenosti. "Máme z vody respekt, zažili jsme to už před 40 lety v Anníně, tak jsme dnes vůbec neváhali a popojeli," řekl muž, který přijel na Sušicko chytat pstruhy. "Teď už nemá cenu tady zůstávat, pojedeme domů," dodal.

Hasiči byli po desáté hodině dopoledne již zpět na svých základnách. "Řeky kulminují, situaci budeme dále monitorovat," uvedl velicí důstojník.

Čechomor v Sušici.
OBRAZEM: Na Santosu zahrál Čechomor, předkapelu vybrali lidé

Hladiny se zvedají i jinde v kraji

Deště zvedly také hladiny Úslavy na jižním Plzeňsku a Klabavy na Rokycansku.

Úslava se v Prádle pohybuje jen několik centrimetrů pod druhým povonovým stupněm, mezi šestou a osmou hodinou jej však už překročila v Žákavě. V tu dobu byla hladina na téměř 170 centrimetrech. Hydrometeorologové předpokládají, že by během dne mohla řeka téměř dosáhnout třetího stupně.

Klabava v Hrádku u Rokycan kulminovala po páté hodině, kdy byla řeka na druhém povodňovém stupni a téměř 170 centimetrech. V Rokycanech je Klabava na prvním povodňovém stupni a hladina již klesá.