Ty v Kvíčovicích letos způsobily škody za 15 milionů korun. Voda z potoka a bahno z kukuřičných polí zničily lávky, podemlely dva mosty, poškodily koryto potoka a vyplavily i rybníky.

Společnost Silnice Horšovský Týn se nyní pustila do rozsáhlých oprav mostu u kvíčovického rybníka včetně oprav břehů potoka i zajištění nového asfaltového povrchu přes most. Dále dojde k opravení a rozšíření mostu u čp. 46 a o odstranění mostu k nemovitosti čp. 45 a postavení nového. Poté by měla být vybudována také jedna lávka pro pěší, altán v ohybu potoka, opěrná zeď či parkovací místa.

Opravy by měly vyjít na přibližně 2 miliony 300 tisíc korun. Kvůli pětaosmdesáti procentní dotaci z ministerstva dopravy ale musí být opravy dokončeny v šibeničním termínu – do konce letošního roku.

„Opravdu doufám, že se to podaří stihnout. Firma má plné ruce práce, staví u nás totiž zároveň i novou cyklo᠆stezku, dělají na čtyřech místech najednou," popsal starosta obce Jan Bostl. „Jeden most už skoro dokončují, další snad také budou rychle, ale opravy břehů budou náročnější. Důležité je, aby vyšlo počasí. Jestli začne mrznout a sněžit, budeme mít problém," poznamenal s tím, že již vznesl dotaz na ministerstvo dopravy, co se s dotací stane, pokud všechny opravy nestihnou. Stále čeká na odpověď.

Kvíčovičtí k doplacení zmíněné dotace také využijí darů od solidárních organizací, obcí i soukromých osob, které obci poslaly přibližně jeden milion korun. Jeden most přitom vedení obce bude muset zaplatit zvlášť ze svého, protože se nebude opravovat, ale bourat a znovu stavět, a dotace se na něj tak podle pravidel nevztahuje.