„Budou se měnit dřevěné pražce za betonové, čistit štěrkové lože od náletů dřevin a rekonstrukcí projde i systém odvodnění železničního tělesa," shrnul Marek Illiaš, mluvčí SŽDC.

Omezení se dotkne tří přejezdů – v Doubově, Pelnářově a Jiráskově ulici.

Dlouhá objížďka kvůli hodině prací
Pracovníci stavby využijí povolenou uzavírku přejezdu v Jiráskově ulici jen krátkodobě.

„V době od 7 do 19 hodin během úterý a středy bude uzavírka trvat jen jednu hodinu. Přesně se nedá určit, kdy k uzavírce dojde," uvedl Vratislav Šantroch z domažlického odboru dopravy. Kvůli hodinovému omezení provozu na silnici je nastavena oficiální objízdná trasa.

„Je poměrně dlouhá a složitá. Vede přes Domažlice, Stráž, Tlumačov, Mrákov, Kout na Šumavě a po silnici I. třídy číslo 22 zpět do Domažlic," popsal Šantroch.

„Pokud nebudu moci projet přejezdem v Jiráskově ulici, zkusím to viaduktem u jezdeckého areálu a od něj se napojím zpět na strážskou silnici," plánuje řidič Jaroslav Herpek. Tímto podjezdem pod tratí však projedou jen auta do výšky 3,2 metru a šířky 3,7 metru. Pokud by byl zablokován příjezd od viaduktu na strážskou silnici, mohou lidé znalí místních poměrů využít silnici do Stráže přes Vavřineček. Ta je ale velmi úzká, děravá, v aleji pod kopcem asfalt nadzvedávají kořeny stromů. Tato objížďka by byla pro řízení velmi nekomfortní.

Pro řidiče větších aut směřující na Pelechy či Pasečnici bude v době uzavírky přejezdu výhodnější z Domažlic vyjet po hlavní silnici na Havlovice.

Zahrádkářská kolonie bude odříznuta
Od úterý 9. až do 18. června bude uzavřen přejezd v Doubově ulici (nad sídlištěm Kavkaz). Ten využívají majitelé objektů v tamní zahrádkářské kolonii.
„Objízdná trasa v tomto případě stanovená není, protože ji není kudy vést," uvedla Hana Braunová z odboru dopravy. Pro pěší by měl být přechod k zahrádkářské kolonii zachován.

Nejmenší problémy přinese uzavírka přejezdu v Pelnářově ulici. „Objízdná trasa povede ulicemi Voborníkova a Na Milotově," poradila Braunová. Řidiči tak využijí podjezd pod tratí v ulici Na Milotově a navíc najedou jen několik stovek metrů.

Komplikace na dráze
Opravy na železničním svršku se dotknou cestujících hned na dvou tratích z Domažlic (do Furthu im Wald a Plané u Mariánských Lázní).
„Výluka je naplánována do pátku 19. června do 20.00 hodin," uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Rychlíky na trase Praha – Mnichov a zpět budou končit a začínat v Domažlicích. Doprava na německé území bude zajištěna náhradními autobusy, navíc platí výlukový jízdní řád.

„Výluka bude platit i na trati Domažlice – Planá u Mariánských Lázní, a to od úterý 9. června od 7.00 hodin do pátku 19. června do 18.00 hodin v úseku Klenčí pod Čerchovem – Domažlice. Za všechny vlakové spoje bude vypravena náhradní autobusová doprava," uvedla Pistoriusová.