O rok se posouvá začátek rekonstrukce a dostavby domažlického bazénu. Kvůli zákonným lhůtám při složitém výběrovém řízení nebyl vybrán zhotovitel před pravidelnou letní odstávkou, při které by mohl začít s náročnými stavebními a technologickými úpravami.

Původní plán počítal s tím, že stavbaři využijí letní přestávky v letech 2015-2017 a na podzim 2017 budou práce hotovy.

„Investor nakonec řekl, že rekonstrukci nezvládne během dvou odstávek, ale že skutečně potřebuje tři, a tak jsme se rozhodli vše o rok posunout. Rekonstrukce tedy bude probíhat od července 2016 do září 2018," konstatoval domažlický starosta Miroslav Mach.

„Plavecký bazén, dětská část i sauna jsou plně v provozu jak pro veřejnost, tak pro školní výuku plavání i profesionální plavce," uvedl ředitel bazénu Jiří Houška.

„Bazén si opravu zaslouží. Je vidět, že se stavěl už v osmdesátých letech. Jsem rád, že není úplně zavřený, že ještě slouží a že si můžu chodit zaplavat," řekl Jan Kramář.

„V areálu vznikne nové wellness centrum s posilovnou, sauny, slané bazény, odpočinková zóna, nové šatny, zázemí, restaurace, bude zajištěna statika budovy, základy, počítá se s novou vzduchotechnikou, s opravou střechy, bazénovou vanou, ubytovna bude mít vyšší kapacitu, v areálu vznikne zázemí pro bowling nebo kuželky a přistaveny budou také dva zážitkové bazény s tobogánem," shrnul plány starosta Mach.

Zrenovovaný bazén bude mít bezbariérové vstupy, budova bude kompletně zateplena a dostane novou fasádu.

„Celkové náklady na kompletní opravu a přístavbu bazénu jsou 186,5 milionu korun bez DPH. Výhodou je, že se město nyní nebude muset zadlužit a rekonstrukci pokryje z vlastních zdrojů. I celková příprava firmy bude pečlivější," zmínil výhody ročního posunu Mach.

Výběrové řízení na dodavatele stavby bylo vzhledem k velikosti zakázky nejsložitější v dějinách Domažlic. Trvalo čtrnáct měsíců. V červenci byly otevírány obálky s nabídkami firem. Do tendru se přihlásilo šest firem. Při výběru a hodnocení někteří uchazeči využili svého práva a několikrát se odvolávali.

„Celý proces se tak zásadně prodlužoval. Smlouva o dílo byla nakonec podepsána se Společností GG-PSJ, bazén Domažlice, což je korporace firem GEOSAN GROUP a.s. a PSJ, a.s., až v září," podotkl starosta. Zmíněné konsorcium předložilo nejnižší nabídku.

Po uzavření výběrového řízení nastalo vyjednávání o harmonogramu prací, protože mezitím již uplynula pravidelná letní odstávka bazénu, a zbývaly by tak již pouze dvě, aby byla stavba dokončena v původně stanoveném termínu.

Město do oprav investovalo i v uplynulých letech. Před časem došlo k výměně technologie na čištění vody a v lednu 2011 byl otevřen přestavěný dětský vodní svět.