„Tento javor klen byl zhruba 25 metrů vysoký. Bohužel hrozilo nebezpečí pádu na nově opravenou budovu, kde nyní sídlí chráněná dílna charity," uvedl Josef Schneider z firmy Dozapo, která odstranění stromu prováděla.

„Každá větev se musí samostatně snést, strom nejde porazit naráz," vysvětlil postup prací Schneider.

Jeho kolegové javor postupně odřezali až na pařez.

V období vegetačního klidu dochází k prořezávkám i na dalších místech města.

Během úterka zmizely například tři stromy v sousedství ubytovny v Kozinově ulici.

„Chodila jsem kolem nich z obchodu po pěšině k našim bytovkám. Je pravda, že větve zasahovaly až k té pěšině, ale teď po vykácení je to takový smutný pohled na najednou prázdný prostor," popsala paní Miloslava.

Ve středu pak pracovníci Domažlických technických služeb ukončili práce na odstranění vrby ze zahrady Základní školy v ulici Msgre B. Staška.

V minulém týdnu na ní začali provádět původně záchranné práce pracovníci odborné firmy, ale po zahájení prací v koruně stromu zjistili abnormální výkyvy.
„Při pouhém odřezávání větví v horní partii stromu se výrazně chvěl," popsal zásah arborista Tomáš Ridel. Rozpad kmene a hniloba pak byly další argumenty, které vedly k rozhodnutí místo záchranných prací strom porazit.

„Šestnáctimetrová vrba musela být nejprve postupně rozřezána z výsuvné plošiny. Vzniklo tak šestimetrové torzo, které ve středu odstranili naši pracovníci," popsal Jaroslav Zavadil, ředitel Domažlických technických služeb. Nebezpečné bylo, že přímo pod narušenou vrbou byl jeden z herních prvků, které jsou rozeseté po školní zahradě.

V Domažlicích jsou naplánovány i další velké zásahy do městské zeleně, které se mohou provádět v období vegetačního klidu.

V březnu dojde k pořezání akátové aleje v ulici Msgre B. Staška a také čtyř lip na Chodském náměstí u pomníku Obětem nacismu.