„Napsal jsem ji zhruba před šesti lety. Od prvotního nezájmu o scénář jsme se přenesli k malému zájmu o divadlo a ‚sehnat‘ přiměřený počet ochotníků se dlouho nedařilo,“ řekl Zdanovec na úvod. Ačkoli start nebyl úplně hladký a jednoduchý, podařilo se pět zmíněnými pět lety komedii odehrát, a to rovnou dvakrát.

Ovšem divadelní ansámbl provázely další komplikace a takzvaná ‚škatulata hejbejte se‘.

„O několik divadelníků jsme přišli, ale to nás provází po celé roky fungování,“ pokračoval Zdanovec s tím, že v tehdejším počtu čtyř ochotníků se přesto pustili do vymýšlení a psaní nové hry s názvem Skříň. Na Kancelář se ale zapomnělo, navzdory diváckému úspěchu.

Komedie se odehrává, jak už sám název napovídá, v kancelářském prostředí – konkrétně jedné krachující firmy. „Byla napsaná spíše z pohledu obyčejného člověka. Ačkoli se v ději řeší firemní i kancelářská problematika, protagonisté se v ní chovají prostě běžně a mají tendenci ztrácet etiketu,“ vysvětlil autor hry a dodal: „Takto vznikají vtipné situace, kterým se současný divák nejvíce zasměje.“

Ochotnická sestava ale zažila další přerod. Následovala další představení – Zkouška nebo historické komediální drama Šibeník – ale opět v jiném obsazení. Šibeník je poslední hra, kterou ochotníci představili loni v listopadu v Milavči a zároveň pomáhali dobré věci, a to neziskové společnosti Achilleus sdružující rodiče dětí s vrozenou pohybovou vadou, takzvanou golfovou nohou. Hra pomohla organizaci částkou 7 532 korun.

Po Šibeníku odešlo několik ochotníku od divadelních prken ať už kvůli škole či pracovním povinnostem. Do ansámblu to však přivedlo nové tváře. „Přidal se k nám můj dlouholetý kamarád a výborný ‚komediant‘ Michal Matuška. Také se k nám přidala slečna Anežka Trnková, kterou do týmu přivedla Marcela Maroušková, která s námi káru táhne dál,“ řekl Miroslav Zdanovec, který je stálým členem, takřka už inventářem ochotnické skupiny.

Dále z původního osazenstva zůstala Lenka Krumlová, Pavla Sazamová a Miroslav Odvody, který pomáhá v zákulisí u zvuku.

Šestice divadelníků si opět nastudovala hru Kancelář. Oprášila se, nazkoušela a diváci si ji budou moct opět vychutnat v kulturním domě v Blížejově v sobotu 21. září od 18:00. Další představení se plánuje pak na 12. října v sále meclovské hospůdky od 18:00.

Ilustrační foto
Město bude hostit evropský turnaj