Na náměstí v Horšovském Týně stojí měšťanský dům v klasicistním stylu. Kulturní památku zdobí tabule informující, že dříve šlo o renesanční stavbu, která byla barokně přestavěna po požáru v roce 1708, a že dům patřil do poloviny 20. století měšťanské rodině Zappů.

V oknech a průčelí domu dnes najdeme blikají neony, obrázky rulety a kostek a nápisy Herna Gold 9999, Sport – Bar – Herna, Nonstop, videoherní terminály Rio.

V Horšovském Týně je šest heren. Podnik na náměstí sídlí přibližně rok a teprve nedávno přibyly dvě nové herny v Domažlické a Pivovarské ulici. Některým obyvatelům města to vadí.

„Další herny a nonstopy rozhodně ve městě nechceme, už je jich tady příliš. Myslím, že je to ostuda. Město by je mělo nějak omezit nebo se jich ideálně zbavit úplně. Takové podniky nikdy nepřinášejí do města nic dobrého, vůbec nic," rozčilovala se obyvatelka města paní Jiřina, která si nepřála být jmenována.

Další občan Marek Schejbal je stejného názoru.

„Jsou to podniky, které jenom vysávají z lidí peníze, podporují závislost na gamblerství, a kvůli nim ve městě bují samé 'zkrachovalé existence', kterých tu nemáme zrovna málo. Nemyslím, že se pletu, když řeknu, že víc heren znamená vždycky víc hluku, opilců a vandalů," říká. „Chápu, že každý má právo svobodně podnikat a že nemůžeme prostě jen tak zakázat lidem hrát, ale měly by být nějaké hranice, kterým směrem chceme město rozvíjet a co v něm chceme podporovat," dodává.

Horšovský Týn v současné době nemá žádnou obecně závaznou vyhlášku, která by řešila provoz sázkových her, loterií a jiných podobných her na území města. Vedení města se chce tímto problémem zabývat.

„Diskutovali jsme o tom na posledním zasedání zastupitelstva a na příštím jednání bude diskuze pokračovat s dalšími podklady," řekl místostarosta města David Škopek s tím, že jsou tři možnosti jak situaci řešit. Město může omezit místo a čas, kdy je tuto činnost povoleno provozovat, nebo naopak určit místo a čas, kdy je to zakázáno. „Třetí možností je úplný plošný zákaz," dodal místostarosta.

Pokud by vedení Horšovského Týna hazard ve městě zakázalo, připravilo by se zároveň o výrazný každoroční příjem do městské kasy. V rozpočtu na letošní rok činí příjem z odvodů z loterií a jiných podobných her šest milionů korun.

„Ty peníze by nám určitě chyběly a museli bychom hledat jiné zdroje nebo způsoby jak ušetřit," podotýká Škopek. Peníze z hazardu pomáhají městu podporovat sport a organizace pracující s dětmi a mládeží.

Domažličtí si již koncem roku 2014 prosadili úplný plošný zákaz provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her na celém území města. Přijetím obecně závazné vyhlášky zabránili vzniku nových heren, ty stávající postupně skončí.