„Je to naprosto ojedinělé, že záštitu nad touto akcí převzali biskup Tomáš Holub z Plzně a biskup Dr. Rudolf Voderholzer z Regensburgu“, řekl na schůzce eschlkamský starosta Josef Kamermeier. Zároveň dodal, že je potěšen, že přeshraniční spolupráce opět upevnila vztahy partnerských obcí, a že může v Eschlkamu přivítat kolegyni Janu Dirriglovou z Loučimi a kolegy starosty Jana Löfelmanna ze Kdyně, Václava Bernarda ze Všerub a Martina Kříže z Klatov, a dále pak přivítat Michala Neubergera z chamské Katolické společnosti pro vzdělávání dospělých a také ostatní spolupracovníky.

Svatojakubské dny začínají v pátek 21. července, když v 8 hodin ráno vyjíždí autobus z Eschlkamu, který postupně sveze poutníky na trase Eschlkam – Klatovy. V 9 hodin hodin bude slavnostní přivítání poutníků u nového Svatojakubského kamene u Arciděkanského kostela a poté již čeká poutníky přibližně 20 km trasa na Koráb u Kdyně. Během cesty starostka obce Loučim přivítá poutníky u Modlína, kde bude také usazen nový Svatojakubský kamen. Na Korábu pozdraví poutníky starosta města Kdyně, který také všechny srdečně zve na společné posezení. Autobus pak odveze poutníky zpět do Eschlkamu a Klatov.

Druhý den, v sobotu, odjíždí opět v 8 hodin autobus z Eschlkamu do Kdyně a další autobus vyjíždí do Kdyně v 8 hodin z Klatov (od zastávky U Škodovky). V 9 hodin hodin se poutníci vydají od kostela sv. Mikuláše ve Kdyni na 12 km pochod, který povede přes poutní barokní kostel sv. Anny na Tanaberku až do Všerub. Ve Všerubech poutníky přivítá starosta Václav Bernard u nového Svatojakubského kamene.

„Po slavnostním odhalení zvu všechny zúčastněné na společné posezení s bohatým kulturním programem. Občerstvení pro nás zajistí ZOD Mrákov,“ dodává Václav Bernard.

V neděli čeká na poutníky závěrečná etapa putování ze Všerub do Eschlkamu. Autobus z Klatov (od zastávky U Škodovky) vyjíždí v 9.30 hodin a ze Kdyně v 10 hodin hodin. Zahájení pochodu je naplánováno v 10.30 hodin u kostela sv. Michaela ve Všerubech. Na trase dlouhé necelých 10 km půjdou spolu s poutníky i patroni celé akce, plzeňský biskup Tomáš Holub a generální vikář regensburské diecéze Michael Fuchs. Na hraničním přechodu uslyší poutníci slavnostní salvy, které vystřelí střelecký spolek ze Seugenhofu. V Eschlkamu se na závěr třídenního putování koná v 13:30 slavnostní poutní mše svatá.

Přihlásit se na Svatojakubské dny můžete na tel. čísle 379 779 233 či e-mailu podatelna@vseruby.info, nebo na úřadě městyse ve Všerubech. Autobusová doprava je po všechny tři dny zdarma.

Na snímku zakládající člen Abyss Petr Faigl a zpěvák Jiří Berky.
Lhota opět hostí festival tvrdé muziky, soutěžte o CD a vstupenky