Tento problém řeší například ve Stráži, Nevolicích, Pasečnici a Luženicích. „Obchod zde nefunguje od roku 2013. Do června 2015 zde byl sklad nábytku. Koncem loňského roku se zastupitelé rozhodli nemovitost prodat," řekl starosta Luženic a Luženiček František Kopecký.

V Nevolicích by z obchodu mohla být třeba hasičárna.
„Je již jasné, že se obchod neotevře. Bylo tady snad osm zájemců, ale když si prošli obec a zjistili, jak je malá, vzdali to. Přemýšlíme, jak s objektem naložit. Máme dvě varianty. Buď z obchodu uděláme hasičárnu nebo tam přestěhujeme obecní úřad," uvedl starosta Nevolic Josef Velek.

Strážští by budovu obchodu rádi pronajali. „Stále nevíme, k čemu prodejnu co nejúčelněji využít. Bylo by fajn, kdyby o to měla zájem třeba charita nebo nějaká výrobna. Objekt bychom pronajímali za malé peníze, jen za provozní náklady," řekla Nikola Kinzlerová, starostka Stráže.

Také v Pasečnici je prodejna už dlouho zavřená. Ani zde vietnamští obchodníci dlouho nevydrželi.
„Vypadá to, že už se nenajde nikdo, kdo by zde chtěl prodejnu provozovat. Naše vize o dalším využití tohoto objektu je udělat menší rekonstrukci a z obchodu vybudovat multifunkční budovu, kde by se mohly konat rodinné oslavy, setkání, svatby nebo semináře. Jednu malou místnost bychom chtěli využít jako malý obchůdek, kde by byly k mání alespoň základní potraviny," uvedla starostka Pasečnice Marie Svobodová.