Chovná stanice služebních psů funguje v Domažlicích od roku 1962. Dnes je jedinou v Evropě a ve světě je podobná pouze v Jihoafrické republice.

Domažlická chovná stanice dodává německé ovčáky pro celou policii a v malé míře i celní správě a horské službě.
„Máme tady 24 chovných fen, od kterých produkujeme ročně 150 štěňat. Do služby jich jde osmdesát až sto. Pracuje zde 11 instruktorů. Devět z nich se psy cvičí a dva se starají o chovné feny a štěňata. Jeden instruktor má na starosti pět až osm psů," říká šéf domažlické chovné stanice Roman Končel.

Každé štěně musí projít zkouškou, která prověří, zda se hodí ke služebním účelům.
„V sedmi týdnech začíná první prověřování štěněte. Dělá se to nenásilnou formou. Posuzuje se samostatný pohyb, štěně musí zvládnout nízké překážky, chůzi po schodech. Vstupuje do místnosti s různými povrchy, což je pro služebního psa velmi důležité. Pak štěně zavřeme do místnosti a oknem pozorujeme, jak se chová. Zda je na místě a kňučí nebo jestli prozkoumává místnost. Když do místnosti vejde člověk, kterého štěně nezná, sledujeme, zda ho jde přivítat nebo se schová. Při tom všem prověřujeme i zvuky. To znamená, že boucháme na okno, harašíme kamínky a tak dále. Ze stejných disciplín se skládá přezkoušení ve čtyřech, šesti i dvanácti měsících," pokračuje Končel.

Tyto prověrky ukáží, k čemu se pes hodí. Pokud štěně neuspěje, prodá se. „Psy připravujeme, aby splnili požadavky buď na všestrannost, což jsou pachové a obranné práce, nebo na speciální pachové práce, jako je hledání drog, výbušnin,  požárů a tak dále. U specialistů je nejdůležitější čichání a pohyb v místnosti. Služební pes musí dobře snášet i jízdu v autě, takže i to s nimi musíme cvičit," vysvětluje Končel a pokračuje: „Jak u policejního, tak u každého jiného psa je při výcviku důležité postupovat systematicky a cíleně, nikoliv tvrdě. Pes musí mít z výcviku radost. My zde chováme německé ovčáky, protože to je velmi tvárné plemeno, které si dokáže dobře zvyknout na nového pána. "

Chovná stanice v Domažlicích je rozdělena do tří sekcí.
První je venkovní a vnitřní porodna, v druhé jsou umístěny chovné feny a ve třetí jsou psi ve výcviku. „Zimní porodnu používáme pouze v případě, že jsou velké mrazy. Tato porodna sousedí s vyšetřovnou, kde máme i rentgen. Štěňata odstavujeme od fen v co nejvyšším věku. V osmi měsících či v roce si už připraveného psa přebírá psovod, který se stává jeho životním pánem. Pokud vidí, že po letech jeho výkonnost klesá, nechá ho u sebe dožít a mezitím už cvičí mladého," vysvětluje Končel.

Výsledky domažlické chovné stanice jsou na vysoké úrovni. Svědčí o tom úspěchy psů, kteří se výborně umisťují na světových a republikových soutěžích. O psy  z Domažlic  má zájem i cizina.

„Byli tady Němci i Američané. Nemůžeme jim vyhovět, protože stačíme uspokojit pouze poptávku policie v republice."

Na krytí zde využívají psy z celé republiky, aby zajistili oživení krve. Výjimkou nejsou ani civilní psi, kteří musí splňovat stejné požadavky jako služební. „Rozjíždíme grant na inseminaci dlouhodobě zmrazeným spermatem. Chtěli bychom tady vybudovat laboratoř a sklad pro inseminaci," prozradil Končel.

V současné době je v chovné stanici služebních psů v Domažlicích 24 chovných fen, 80 psů ve výcviku a štěňata. Tato smečka týdně spotřebuje 300 kilogramů granulí.

„Hlavním krmivem jsou granule, ale psům dáváme i kosti, aby neztratili pojem o tom, že jsou šelmy. Na přilepšenou dostávají občas i tvaroh," dodal s úsměvem Končel.