Důvod je prostý – nejedná se o křesťanský, nýbrž  o židovský hřbitov. Ten doslova z popela začalo ´dolovat´ Občanské sdružení Abraham. Dosud se mu podařilo nejen zmoci nepřekonatelnou spleť náletů, jež se vytvořila za 40 let totality, ale na hřbitově už zase stojí také většina náhrobků, jež povalily nenechavé ruce.

„Hřbitov byl používán až do roku 1938, kdy byly Poběžovice obsazeny německou armádou. Osud hřbitova po roce 1938 je pak nejistý. Některá odborná literatura se zmiňuje o tom, že hřbitov byl zničen nacisty a mnoho náhrobků bylo odvezeno a použito jako stavební materiál. Tato informace se však zcela rozchází s tvrzením pamětníků, kteří vzpomínají, že hřbitov byl zničen až v 50. letech 20. století. Tehdy údajně byly náhrobky strženy, na jedné straně svezeny na hromadu a v zadní polovině byla vybudována bažantnice. Mnoho náhrobků bylo také odvezeno a použito jako stavební materiál," zjistili členové sdružení.

Zpustošený hřbitov byl v 90. letech převeden do vlastnictví Židovské obce v Plzni, která ho posléze z finančních důvodů předala Federaci židovských obcí v Praze.

„Nepamatuji si, že by o Dušičkách někdo na tomto hřbitově zapálil svíčku. Jsou to křesťanské svatodušní svátky, které s židovstvím nemají nic společného. Když byli Židé v létě v Poběžovicích kvůli položení základního kamene k mikve, navštívili i hřbitov a byla tam tehdy spousta svíček," uvedla Anna Šánová, předsedkyně OS Abraham.

Sdružení předpokládá, že v příštím roce postaví zbývající zhruba dvacítku náhrobků v pravé zadní části hřbitova. Tím dokončí svoji snahu, aby veškeré náhrobky na tomto pietním místě spočívaly v poloze, v níž byly na hřbitov umístěny. Postará se o to opět skupina dobrovolníků.