Knihovna v Horšovském Týně se proto snaží pro své návštěvníky pořádat nejrůznější akce. Během letošního března, měsíce čtenářů, byly tamní knihovnice Miloslava Baxová a Hana Žáková opravdu zaneprázdněny. Všechny akce byly zaměřeny především na dětského čtenáře.

„Musíme o čtenáře bojovat," říká vedoucí knihovny Miloslava Baxová. „Jsme na malém městě a musíme jim tu naši knihovnu pořád nějak připomínat, aby se k nám vraceli. Snažíme se přitom zaměřovat hlavně na děti. Myslíme, že hlavně pro ně je důležité, aby četly a naučily se už v dětství do knihovny chodit," vysvětluje.

Připomíná, že pořádání akcí pro děti je náročně a je možné je realizovat pouze proto, že v Horšovském Týně stále pracují dvě knihovnice.

„V jiných městech, jako je například Staňkov nebo Holýšov, bývá už většinou knihovnice jenom jedna a to je pak velmi těžké," poznamenává Baxová.

Měsíc čtenářů

První akcí března byla v horšovskotýnské knihovně beseda s cestovatelem, spisovatelem a fotografem Petrem Nazarovem z Plzně. Střídavě ji navštívili žáci všech třetích, čtvrtých i pátých tříd základní školy. Vyslechli si zajímavosti o severoamerických Indiánech a zhlédli zajímavé fotografie i videa z putování Petra Nazarova.

Při další besedě se žáci prvních a druhých tříd sešli na besedě se spisovatelem a ilustrátorem Vojtěchem Juríkem alias Vhrsti.

„Děti se aktivně podílely na průběhu pohádky O příliš vybíravém drakovi a autor své vyprávění doplňoval kresbami. Své obrázky pak dětem věnoval, aby je použily jako omalovánky a pak si je vystavily," popsala Baxová.

Knihovnu navštívili i žáci první až páté třídy Základní školy a Odborné školy v Horšovském Týně. Při besedách využili pohádku O Koblížkovi a knihu Vojtěcha Juríka Chci být dospělý.

Do horšovskotýnské knihovny si dokonce udělaly výlet i učitelky a děti z Mateřské školy v Blížejově. Obě třídy si užily Pohádku O Koblížkovi a O klobouku Tomášovi.

Dvakrát se v dětském oddělení sešly děti se svými maminkami a zúčastnily se programu určenému věkové kategorii 2 až 3 roky.

„Pokaždé si domů odnesly výrobek, se kterým jim maminky jen malinko pomohly. Děti rády zpívají, poslouchají pohádky, zajímá je společné prohlížení knížek, přednes říkanek a jednoduché cvičení," uvedla knihovnice.

Knihovnu navštívily i děti z obou horšovskotýnských mateřských škol. Během tří besed si vyslechly pohádky, informace o knihovně a prohlédly si její nově zrekonstruované prostory.

Noc s Andersenem

Závěrečná akce a zlatý hřeb celého maratonu pak byla Noc s Andersenem, která se letos uskutečnila v pátek 4. a v sobotu 5. dubna. V knihovně nocovalo 12 dětí ze 4. a 5. tříd, obě knihovnice a dva pomocníci.
Děti zhlédly vystoupení skupiny Práčata z Týna, která pro ně připravila tři scénky z období Karla IV., Rudolfa II. a Třicetileté války. Taneční skupina Srdcové eso zase předvedla výuku společenského tance z období renesance.

Malé čtenáře čekala i noční prohlídka horšovskotýnského hradu a zámku, návštěva zámecké knihovny, setkání s pohádkářem Hansem Christianem Andersenem a Ljubou Štíplovou, spoluautorkou Čtyřlístku. Děti absolvovaly znalostní test o Čtyřlístku a luštily úkoly v příběhu Šifra mistra tiskaře.

Skupina historického šermu Samotáři pak dětem připravila ohňové vystoupení, následovalo hledání pokladu, lampiónový průvod a návrat do knihovny. Po občerstvení ještě došlo na pátrání s komisařem Vrťapkou. Poté si děti zazpívaly a do dvou hodin v noci ve spacácích četly.

V sobotu si pak povídaly o oblíbených knihách a hrály společenské hry, dokud si je nepřišli vyzvednout rodiče.

Představte svou literární tvorbu

I v letošním roce vyhlašuje Městská knihovna v Horšovském Týně pro všechny milovníky literární múzy tradiční Literární shrabování.

Pošlete své povídky, pohádky, vyprávění i poezii. Věk autorů není nijak omezen a svoji tvorbu můžete zaslat na e-mailovou adresu knihovna@htyn.cz, nebo osobně donést do knihovny.

Nezapomeňte uvést své jméno a příjmení, adresu a věk. Na podzim se opět všichni autoři sejdou na slavnostní vernisáži v MKZ Horšovský Týn a z literárních příspěvků bude bude vydán Almanach.