V pěti etapách začal během pondělního dopoledne školní rok pro studenty a učně domažlického Středního odborného učiliště.
V sále odloučeného pracoviště oboru Kovo v Rohově ulici se na zahajovacím setkání postupně vystřídali obchodníci, kosmetičky, studenti maturitního oboru gastronomie, mechanici – seřizovači, kadeřnice, obráběči kovů, truhláři a učni specializace kuchař – číšník se svými rodiči.

„V naší škole je výborný tým pedagogických pracovníků, kteří udělají maximum pro to, abyste získané znalosti a dovednosti do sebe vstřebali,“ přivítala žáky školy její ředitelka Zdeňka Buršíková a zároveň svým svěřencům připomněla: „Hlavně však záleží na vašem přístupu ke studiu, protože učitel není všemohoucí.“

Kromě ředitelky pozdravili žáky i jejich třídní učitelé a mistři odborného výcviku. Informovali je o základních pravidlech a principech běžného chodu školy.

„Dnešním dnem začínáte psát novou kapitolu svého života. Přeji vám, aby v ní bylo co nejméně škrtanců,“ uvedl ve svém prvním proslovu ke svým novým studentům třídní učitel maturitního oboru gastronomie Zdeněk Pitner.

Jeho žáci projdou výukou podle nových, vlastních osnov, které stanovuje Školní vzdělávací program.
V rámci mimoškolní činnosti mohou využít bohaté nabídky kroužků. Jsou pro ně připraveny jazykové (angličtina, němčina, francoužština), výtvarný, ekologický, fotografický i strojnický. V počítačovém se naučí základy grafiky či úpravy digitální fotografie. I v nadcházejícím školním roce bude pokračovat činnost kroužku sebeobrany, který měl premiéru v roce loňském.

Studenti z maturujících tříd si už v říjnu zkusí generálku na státní maturitu, která je čeká na jaře příštího roku.
Na 12. listopad a 8. prosinec jsou naplánovány Dny otevřených dveří, při nichž se výsledky svojí práce budou chlubit už i letošní nováčci.