„Zkouška je od tohoto roku určena nejen pro studenty naší školy, ale také pro širokou veřejnost,“ uvedla Jana Gibfriedová, vyučující cestovního ruchu, a pokračovala slovy, že letos se zkoušky účastnily dvě mimoškolní absolventky, které prospěly s vyznamenáním. Absolventky této zkoušky získají osvědčení o průvodcovské činnosti a mohou tak pracovat v cestovním ruchu jako například průvodkyně.

Osvědčení bylo vydáno na základě složení zkoušky z předmětů Metodika průvodcovské činnosti, Technika, Geografie a ekonomika cestovního ruchu, Dějiny kultury, Aktuální společenské dění, Modelové situace, Modelové situace v cestovním ruchu a Zpracování itineráře zájezdu. „Ze všech těchto částí zkoušky dostávaly dílčí známky, které poté tvořily známku výslednou,“ vysvětlila dále Jana Gibfriedová.

Letos se zkoušky účastnilo pět studentek Obchodní akademie, které se postavily před nekompromisní komisi tvořenou Doc. Zdeňkem Hronkem a Ing. Jiřím Šibrou z Plzeňské pedagogické fakulty. „Zkoušející byli velmi příjemní, na můj vkus až moc chytří,“ komentovala s úsměvem na tváři úspěšná absolventka Gabriela Tlustá. Zkoušku nakonec obstálo všech pět uchazeček o certifikát.

Po získání tohoto osvědčení mohou držitelky pracovat v různých cestovních kancelářích a pracovat jako průvodkyně.

„Jsem ráda, že jsem tu zkoušku udělala a určitě bych se raději chtěla v budoucnu stát průvodkyní než účetní,“ završila slovy zkoušku Jana Záhořová, studenka Obchodní akademie.

Čtenář reportér Pavel Bauer