Mezi původními trámy se v budoucnu bude vznášet deset oddílů. „Historie je dělena do 10 epoch podle důležitých milníků, které měnili život na hranicích. Objeví se pravěk, středověk a funkce Chodů, husitství a náboženské války, třicetiletá válka, poprava Jana Sladkého KOziny, národní obrození, první i druhá světová válka a odsun Němců, komunismus a uzavřené hranice a pád Železné opony,“ vyjmenovala historička Kristýna Pinkrová, která na tomto projektu pracuje již rok.

Expozice bude zasazená do obnovených prostor pivovaru a pro návrhy a projekty bylo důležité se vypořádat mezi původní konstrukcí, autenticitou prostoru a novými moderními prvky.

„Rozhodli jsme se udělat něco odlehčeného, levitujícího. Vrchol krovu zůstane volný a panely budou dosahovat těsně nad zem. Zároveň bude v jednotlivých epochách zachovaná intimita i díky stropům obsahující osvětlení a audio k dané historické éře,“ popsal návrh architekt Ondřej Bláha s tím, že jednotlivé levitující objekty budou využívat jak vnitřní prostor, tak i venkovní.

„Někdo bude chtít vnímat informace jen po povrchu, jiní se zároveň budou moct zaplést do nitra dané epochy a vše budou ještě dotvářet doplňkové předměty či artefakty, které budou v podobě hmatatelných předmětů,“ pokračoval Bláha.

Vnitřní prostory epoch tak budou v podobě grafických koláží, pracuje se s autentickými fotografiemi, nákresy, grafikami, a především s motivem hranic.

V letním kině zněly rockové písničky.
FOTO, VIDEO: Peklo s Waldou v Domažlicích