Dlouholetou poptávku nezaměstnaných a zájem trhu práce o pracovní pozici obsluha CNC strojů se podařilo vyřešit Úřadu práce v Domažlicích ve spolupráci s místním středním odborným učilištěm.

„Po letitých snahách o organizaci rekvalifikačních kurzů v oboru obsluhy CNC strojů se nám podařilo tento kurz otevřít přímo v Domažlicích“, říká specialista aktivní politiky zaměstnanosti ÚP v Domažlicích Milan Polák. Kurz v rozsahu 200 učebních hodin byl zahájen 13. října.

„O zařazení do podobných kurzů projevovali nezaměstnaní zájem již v minulých letech. Ten ale končil na vzdálených místech konání těchto kurzů. V Plzeňském kraji nebylo vzdělávací zařízení, které by tuto činnost provádělo v požadované akreditaci a v požadovaném rozsahu dle akreditační komise MŠMT ČR. Nejbližší nám známé kurzy se konaly v Praze a dále na Moravě a Slezsku,“ dodal Polák.

Na základě intenzivních jednání úřadu práce a vedení SOU Domažlice došlo ke změně.

„SOU v Domažlicích se připravuje v rámci projektu na proměnu naší školy na centrum celoživotního učení,“ uvedla ředitelka Zdeňka Buršíková. Domažlické učiliště poskytuje kvalitní počáteční vzdělání zakončené maturitní zkouškou i výučním listem a v současné době se chystá na poskytování širokého spektra dalšího vzdělávání.

„Zkušenosti se vzděláváním dospělých již máme, školili jsme pedagogické pracovníky ze základních i středních škol v rámci SIPVZ (státní informační politiky ve vzdělávání) v kurzech obsluhy osobního počítače. Naši učitelé také působili jako lektoři již dříve uskutečňovaných rekvalifikačních kurzů, například pro obory kuchařské práce a administrativní pracovník,“ dodala ředitelka SOU.

Pro organizaci rekvalifikačního kurzu Obsluha CNC strojů disponuje škola velmi dobrým materiálním vybavením jak pro teoretické, tak i pro odborné vyučování i zkušeným pedagogickým sborem. Rekvalifikace frekventantů potrvá 10 týdnů.

Sedm uchazečů do něj bylo zařazeno domažlickým Úřadem práce a jeden z ÚP Plzeň-město. Výběr účastníků rekvalifikace podléhá poměrně přísným pravidlům.

„Žadatel o zařazení do tohoto kurzu musí splňovat zdravotní, ale především odbornou způsobilost. Podmínkou je původní vzdělání v příbuzných oborech, nebo praxe v těchto oborech,“ vysvětluje Milan Polák.

Ve 120 hodinách teoretické a 80 hodinách praktické výuky účastníci kurzu získají základní znalosti z technologie CNC obrábění a prakticky si vyzkouší a ověří své znalosti na CNC strojích na pracovišti SOU Domažlice.

Kurz bude ukončen závěrečnou zkouškou a v případě úspěšného absolvování je výstupem osvědčení s celostátní platností.

„Pevně věříme, že této šance využijí nejen nezaměstnaní, ale i zaměstnavatelé ze zdejšího regionu, kteří těchto odborných pracovníků mají stálý nedostatek,“ konstatují společně Zdeňka Buršíková a Milan Polák.