Zdravotnická zařízení v kraji dnes spouštějí plošné testování pomocí antigenních testů, které jsou pro veřejnost zdarma. Testovat se bude do 15. ledna a zájemci se mohou objednat na webech zařízení.

Do bezplatného testování se zapojila i Fakultní nemocnice (FN) Plzeň. „Vyšetření se provádí na odběrovém místě ve FN Plzeň-Bory v areálu bývalé vojenské nemocnice na základě předložení průkazu pojištěnce. Po absolvování testu antigenu viru SARS CoV-2 občan dostane informaci o výsledku. V případě pozitivního výsledku antigenu mu bude neprodleně proveden další odběr, tedy PCR test,“ vysvětlila mluvčí FN Gabriela Levorová s tím, že lidé se mohou k odběru zaregistrovat přes webové stránky nemocnice.

Odběry provádí rovněž Nemocnice Plzeňského kraje. Zájemci mohou na testy přijít do Klatovské, Domažlické, Rokycanské i Stodské nemocnice. Stejně jako ve všech ostatních zařízeních neprovádí nemocnice testy lidem, kteří prodělali covid v uplynulých 90 dnech nebo jim byl v posledních pěti dnech proveden test metodou PCR s negativním výsledkem. „Antigenní testy nejsou vhodné ani pro osoby, které mají některý z klinických příznaků nemoci covid-19, jako jsou kašel, bolest svalů či kloubů, průjem, zvracení, teplota, ztráta chuti nebo čichu. Lidem s těmito příznaky doporučujeme, aby si nechali rovnou udělat vyšetření citlivější metodou PCR,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Ilustrační foto
Třetí porážka v řadě. Oslabená Plzeň padla ve Zlíně a klesla na třetí místo

Podle ředitelky Bioptické laboratoře v Plzni Zdeňky Duškové je zájem o antigenní testy velký. „Termíny máme zatím zaplněné, ale upozorňuji na to, že jich nevypisujeme moc. Je to organizačně a časově náročné,“ řekla a dodala, že v případě testování učitelů se laboratoř setkala s nezájmem. „Měli jsme přihlášeno třeba osm lidí, z toho dorazili dva,“ upozornila Dušková.

Do odběrů se mohou dobrovolně zapojit rovněž praktičtí lékaři a ambulantní specialisté. Testovat budou pouze své pacienty.