Celý případ začal v sobotu 24. ledna, kdy dcera paní Freiové při hře s papírovými kapesníčky spolkla umělohmotnou přelepku. „Sofinka se začala dávit a nepřestávala plakat. Okamžitě jsme vyrazili na pohotovost do nemocnice. Službu měla MUDr. Schejbalová. Poslala nás domů, že v krku nic nemá," popsala Freiová. Protože se stav dcery nelepšil, vracela se do nemocnice během soboty opakovaně.

„Při čtvrté návštěvě paní doktorka konstatovala, že malá je naprosto zdravá. Nalila dceři něco do krčku a poslala nás domů. Protože se stav nelepšil, vyrazili jsme do nemocnice i v neděli. To už sloužila doktorka Dvořáková a okamžitě zjistila, že malá má v krku hned za jazykem opravdu uvízlé lepítko. Poslala nás do Plzně na ORL. Dorazili jsme tam a za dvě minuty měla Sofinka po problému," popisuje anabázi její matka.

„Holčička vůbec nebyla dušná, pouze plakala, neměla teplotu a není pravda, že jsem ji neposlouchala. Dýchání bylo čisté. Do krku jsem se samozřejmě dívala jako první, ale holčička byla silně zahleněná a měla dávivý reflex," obhajovala svůj postup MUDr. Schejbalová s tím, že zvažovala podání trestního oznámení za pomluvu.

Protože matka byla nespokojená s postupem lékařky, svůj příběh zmedializovala, popsala na sociální síti a sepsala stížnost, kterou poslala ředitelce nemocnice.

„Na stížnost jsem odpověděla, nabídla jsem paní Freiové osobní schůzku s primářem dětského oddělení bez paní doktorky, která není naší zaměstnankyní. U nás slouží pouze v rámci ústavní pohotovostní služby," shrnula Alena Vyrutová, ředitelka Domažlické nemocnice. Schůzka se uskuteční v příštím týdnu.

Podnět pro pomluvu

„Uznali, že z jejich strany došlo k pochybení, že jsem nedostala kompletní lékařskou dokumentaci, a omluvili se mi za chování paní doktorky. Paní ředitelka mi navíc nabídla osobní setkání s panem primářem," potvrzuje Freiová.

Ta se navíc právě v těchto dnech brání podnětu pro pomluvu, který na ni podala doktorka Schejbalová. „Byla jsem vypovídat na policii. Jedním z bodů byla i diskuze pod mým příspěvkem na facebooku, kde jsou popsány podobné podněty a zkušenosti od dalších lidí. Kdyby autoři příspěvků byli ochotni vypovídat, policie by věc postoupila lékařské komoře," řekla po středeční výpovědi Freiová.

Na sociální síti se ale někteří lékařských postupů Jany Schejbalové zastávali. „Nám pomohla. Malá trpěla kožními problémy a paní doktorka ji z toho vysekala díky vlastnímu krému a mastičce," uvedla Zdeňka Bajusová Pivoňková.

Příchod nového a kvalitního zdravotnického personálu do Domažlické nemocnice měla ve svém předvolebním programu jako jediná strana před podzimními komunálními volbami v Domažlicích TOP 09. Jaký recept by ordinovala, přestože se do zastupitelstva nedostala?

„Problém získávání zdravotního personálu se týká nejen Domažlické nemocnice, ale i dalších nemocnic Plzeňského kraje. TOP 09 by navrhla zavedení cílených stipendií pro studenty lékařských fakult, podporu řešení bytové otázky pro lékaře vázanými městskými byty a třeba i umístěním dětí do školek. Důležitá je i podpora akreditace nemocnic pro postgraduální vzdělávání a koordinace vzdělávání v rámci krajských zdravotnických zařízení," uvedl MUDr. Richard Piknera, člena Výboru pro zdravotnictví a sociální věci Zastupitelstva Plzeňského kraje za TOP 09.