Lůžkové části dětského a gynekologického oddělen začnou fungovat od čtvrtka. Dočasně byla zrušena kvůli tomu, že zdravotnické zařízení pečovalo výlučně o covidové pacienty. Teď se situace mění, důvodem je příznivý vývoj epidemie v okrese.

Podle ředitele nemocnice Petra Hubáčka se obnoví příjem a hospitalizace dětských pacientů a gynekologických pacientek bez nákazy koronavirem už ve čtvrtek ráno. Zároveň se rozšíří akutní operativa právě o zmíněné dvě skupiny. Ředitel ubezpečil, že hospitalizovaní budou ležet na stanici, která je od ostatních covidových prostor oddělená.

Domažlice však nadále zůstávají nemocnicí, jež pečuje o covidové pacienty. Je spádovou oblastí také pro Tachovsko, Klatovsko a jižní Plzeňsko. Transformace na specializované zařízení začala koncem února. Tamější personál se v době kulminace čtvrté vlny epidemie staral skoro o 130 lidí. Doteď fungovaly bez omezení pouze všechny ambulance a porodnice.

Zdrogovaný řidič ujížděl policistům, nakonec po cestě boural
Zdrogovaný řidič ujížděl policistům, nakonec po cestě boural

Ačkoli počet hospitalizovaných na standardních covidových lůžkách v nemocnici klesá, nápor na tamější anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO), kde leží osoby s nejtěžším průběhem koronaviru, je stále velký. V pondělí odpoledne tady leželo 10 pacientů napojených na umělou plicní ventilaci, což je nejvíce za poslední týdny. Standardně se tady lékaři a sestry starají o šest lidí. Ředitel uvedl, že někteří, především mladší ročníky, dorazí do nemocnice pozdě a mají už velmi zasažené plíce. Mnohdy pak končí právě na ARO.