Řada obcí našeho regionu přijala nabídku státu a převzala od něj objekty po armádě, Pohraniční stráži či celnících. Ne všude mohou být s tímto darem spokojení jako na Nemanicku, kde se pro něj už podařilo najít využití. V současné době prochází úpravami objekt celnice na hraničním přechodu Lísková.

„Pro budovu na hranici jsme získali nájemce, který ji nyní přetváří tak, aby co nejvíce vyhovovala potřebám jeho, potažmo i obce," říká starosta Nemanic Ivan Bartošek.

Kromě úpravy prostor a vozovky přímo na někdejším hraničním přechodu jsou lidé projíždějící do bavorského Waldmünchenu či naopak k nám svědky čilého stavebního ruchu, díky němuž získává budova celnice nový vzhled. Některé okenní otvory jsou zazděné, zbývající už mají nová moderní plastová okna.

Co všechno na Lískové bude? „Už dříve byla v sousedství zprovozněna čerpací stanice a v budově, která prochází rekonstrukcí, má být zřízena například kavárna a dále pak také kadeřnictví. S nájemcem jsme se dohodli, že upravené objekty může dále pronajímat," říká starosta.

Netýká se to však prostor, které bude zdarma využívat obec Nemanice. „Počítáme s informačním centrem a uvažovali jsme i o půjčovně jízdních kol," prozradil záměry obce Nemanice Bartošek.

Oživení na přechodu Lísková/Waldmünchen vítají i v sousedním Free shopu: „Bude nás tu podnikat víc, určitě to přiláká další zákazníky."