„Máme tu deset rybářů a patnáct dobrovolníků. Čekáme, že jenom kapra vylovíme tak 320 metráků,” vysvětluje Jiří Lipka, vedoucí chocomyšlského střediska Klatovské rybářství, kterému největší rybník na okrese patří. Z téměř čtyřicetihektarové vodní plochy ale rybáři lovili také amury, candáty, štiky, líny nebo sumce. Většina výběrových kaprů s hmotností nad 2,5 kg a kapři první třídy (1,9 - 2,5 kg) skončí na českých vánočních stolech, zejména na těch na Domažlicku, Klatovsku, v Plzni a Praze.

Některým milovníkům chutného rybího masa se však nechtělo čekat až do Vánoc a tak se vydali přímo na hráz rybníka, kde probíhal prodej.
Dana Šeflová pracuje v Klatovském rybářství jako účetní, v době výlovu však musí i ona obout gumovky, obléci rybářskou zástěru a pomáhat s prodejem ryb.

„Pomocné ruce navíc jsou zapotřebí, navíc je to pro mě i takové zpestření, alespoň na chvíli vypadnu z kanceláře,” říká energická žena a vytahuje z kádě neposedného candáta, aby ukázala, jací 'mackové' se v rybníku ukrývali. „Candát je nejlepší ryba,” říká Šeflová, která si šupinatce dopřává nejraději na másle s kmínem. „Je drahý, ale stejně ho lidé kupují. Nejvíc jdou ale na odbyt samozřejmě kapři,” dodává. Kilový kapr I. třídy vyšel na 60 korun, candát pak na 280 korun.