Už začátkem příštího roku začnou ve Kdyni s rekonstrukcí objektu bývalé chemičky.  Nejstarší dům na náměstí, který byl léta bez využití, bude přeměněn  na knihovnu, vzdělávací centrum a školní družinu. Rozsáhlá rekonstrukce si vyžádá kolem třiceti milionů korun.

„Podařilo se nám získat dotaci z Regionálního operačního programu – obnova starých budov ve výši téměř osmdesáti procent," říká kdyňský starosta Jan Löffelmann.

Třicet milionů je dnes pouze orientační částka.
„Budeme zadávat výběrové řízení na dodavatele stavby. Až ho budeme znát, budeme znát i konečnou částku," vysvětluje Löffelmann.

Minulý týden se ve Kdyni konala veřejná schůzka, kde mohli lidé vyjádřit svůj názor na přeměnu draslovny.
„Přišlo kolem dvaceti lidí. Vesměs se jednalo o zástupce institucí, kterých se rekonstrukce týká. Zástupci školy měli obavu, jak  to bude s provozem a údržbou. To je však vyřešeno. Budova bude mít svého správce," řekl koordinátor schůzky Zdeněk Hynčík.

A správce bude zřejmě na místě. Třípatrová budova bude opravená kompletně. První dvě patra, kde najde zázemí knihovna, čítárna a vzdělávací místnost,  budou zrekonstruována tak, aby byl zachován jejich historický ráz. Zůstane zde původní schodiště a také klenuté stropy. Třetí patro bude patřit dětem a bude opraveno v moderním stylu, což se bude týkat i zařízení.

„Školní družina je malá a nedůstojná. Knihovna dnes sídlí v objektu, který je co do spotřeby energií velmi drahý. Pokud půjde všechno bez zádrhelů, začneme s rekonstrukcí už v lednu 2013 a do konce roku bychom měli být hotovi," dodal kdyňský starosta.

Komplex tří budov odkoupilo město před třemi roky za velmi výhodnou cenu. Bývalý majitel chemičky dnes žije v Anglii a je mu přes osmdesát let. Chemička mu byla vrácena v restituci. Kdyňským ji výhodně prodal, protože si váží toho, jak město udržuje židovské tradice a stará se o synagogu, kterou právě jeho předci ve Kdyni postavili.