Jak připravili slavnostní tabuli, kam na stole umístili jídelní náčiní, dekorace a ostatní náležitosti, jak sladili barvy a také jaké připravili menu – to a řadu dalších podrobností hodnotila přísná porota při regionální soutěži budoucích kuchařů–číšníků.

„Původně se soutěže mělo zúčastnit šest družstev. Na poslední chvíli se omluvila Střední živnostenská škola Sokolov, která poslala e–mail, že se z technických důvodů nedostaví,“ uvedla ředitelka SOU Domažlice Zdeňka Buršíková s tím, že spolupořadatelství této soutěže se ujalo město Domažlice.

Rybářské tabule tak začalo ve velkém sále MKS připravovat pět týmů z různých míst kraje. Domácí měli před začátkem soutěže starosti.

„Už při přípravách soutěže jsme měli dilema. Momentálně není ve třetím ročníku oboru kuchař–číšník moc žáků, navíc se nám stalo, že je velká nemocnost. Přestože jsme měli vybraný čtyřčlenný tým plus náhradníky, nakonec musela soutěž zvládnout trojice, ve které jsou dvě děvčata z původního týmu a náhradnice, která navíc při přípravách na soutěž také marodila,“ uvedla důvod starostí učitelka odborného výcviku Jiřina Selzerová.

Navzdory tomuto hendikepu domažličtí reprezentanti svůj úkol zvládli a skončili se ziskem 252 bodů na druhém místě spolu se svými vrstevníky ze Střední školy Rokycany.

„Soutěž byla velmi vyrovnaná, proto jsme se rozhodli udělit dvě druhá a dvě třetí místa,“ vysvětlil zástupce ředitelky Jaroslav Sokol.

Třetí příčky pak shodným ziskem 224 bodů vybojovali zástupci Středního odborného učiliště Toužim a Integrované střední školy Stod. Pomyslné zlato si odvezli do Mariánských Lázní reprezentanti tamní hotelové školy.

Neměly ostatní týmy před pozdějšími vítězi z proslulé školy nevýhodné postavení?

„V žádném případě. Málokdo asi ví, že mariánskolázeňské učiliště se spojilo s hotelovou školou, takže tady v Domažlicích byli žáci učebního oboru. Soutěž hodnotím veskrze kladně. Dokonce jsme se všichni v porotě shodli na jejím vítězi. Rybářská tabule vítězů nepostrádala módnost, byl tam nápad. Vítězové měli vysoce sladěný inventář s dekorací. Celkové pojetí jejich Rybářské tabule bylo perfektní,“ pokusila se o malé zhodnocení pro Deník porotkyně a učitelka pořádající školy Jiřina Šlajsová.

Porotci ubírali týmům body například za špatné založení inventáře, menší pečlivost při skládání tabule či nedokonalou grafickou úpravu menu. Za pečlivost šly body dolů například soutěžícím, kteří měli tabuli hotovou jako první.

„Podobné soutěže nejen pořádáme, ale jezdíme na ně i jinam. Naši žáci tak mají možnost načerpat nové nápady a zkušenosti,“ uvedla na závěr ředitelka SOU Domažlice Buršíková.