„Použila jsem klasickou recepturu na chodské koláče, jen jsem ke švestkovým povidlům přidala ještě jablečná,“ popsala studentka 3. ročníku plzeňské hotelové školy, obor cukrář.

„Příprava jednoho koláče bez kynutí trvala patnáct minut,“ shrnula Forejtová. Svojí sladkostí přesvědčila pětičlennou porotu, aby jí v konkurenci deseti pekařek přiřkla první místo.

V čele poroty stála předsedkyně pořádajícího spolku Bavaria Bohemia Anne Gierlach. Dále spolurozhodovali ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl, učitelka cukrářů Helena Mašková, vítězka loňského ročníku Gerlinde Lohrer a majitel pekařství v Schönsee Adolf Ebenhöch.

Druhý největší počet bodů získal koláč Jany Otýsové, která studuje stejný obor jako vítězka, ale ve 2. ročníku.

Triumf tvůrců koláčů, kteří pochází z Plzně. dovršila třetím místem Vlasta Černá, která získala i cenu publika.

Na letošní druhý ročník soutěže se přihlásily vesměs ženy. Účastnice přijely z Blížejova, Stadlernu, Holýšova i Waldmünchenu. Velký byl zájem diváků, kterých se sešlo na dvě stě padesát.

Vítězky získaly hodnotné ceny. Michaela Forejtová obdržela poukaz na víkendový pobyt v Českém Krumlově, stříbrná Jana Otýsová si odnesla voucher na víkendový pobyt ve Waldmünchenu, odměnou pro Vlastu Černou byly dvě vstupenky na divadelní představení v Schönsee a česko-bavorská kuchařka Josefa Nejdla Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí.

Souboj o nejchutnější koláč doplnilo vystoupení skupiny lidového tance ze Schönsee, souboru písní a tanců Jiskra a dostalo se i na plzeňskou Malou dudáckou muziku.

„Příštího ročníku bych se ráda zúčastnila, ale budu již vyučená a pravidla říkají, že se do soutěže nesmí zapojit profesionálové,“ konstatovala Forejtová a vzápětí dodala: „Pojedu ale určitě doprovodit Janu Otýsovou, která bude v tu dobu ještě studentkou.“