Vítězstvím týmu z mariánskolázeňské Hotelové školy skončila čtvrteční 2. regionální soutěž ve stolování, kterou pro žáky druhých ročníků oboru kuchař–číšník připravilo domažlické Střední odborné učiliště.


„Pozvali jsme kolegy ze škol v Plzeňském a Karlovarském kraji,“ uvedl zástupce ředitelky SOU Domažlice Jaroslav Sokol. V sále domažlického MKS se sešlo pět družstev, které dostali za úkol vytvořit slavností výzdobu stolu, která by vhodně zapadla do tématu Divadelní tabule.

„Tříčlenná porota hodnotila hygienu používaného inventáře, jeho celkové rozložení na stole, květinovou výzdobu, grafickou úpravu menu, vhodnost navržených nápojů a pokrmů i celkovou dekorační úpravu stolu,“ popsal Sokol. Porotci brali v potaz i úpravu zevnějšku obsluhy.

Soutěžící měli na přípravu dvě a půl hodiny, poté je ještě čekal pohovor s porotou, při kterém svoji práci obhajovali. Každá škola vybrala do svého týmu čtyři reprezentanty.

„Když jsme brzy ráno vyjížděli, vzali jsme s sebou sníh, který začal padat, a přivezli ho k vám,“ s úsměvem vyprávěli nejvzdálenější účastníci ze Střední živnostenské školy v Sokolově. Integrovaná střední škola Stod obsadila bronzovou pozici, druhé místo patřilo žákům z SOU Toužim.

Vítězná tabule laděná do bílé barvy s modrými doplňky byla prací studentů Hotelové školy v M. Lázních. Práci mladých tvůrců slavnostního stolování hodnotila i anketa diváků, ve které uspěli žáci pořádajícího SOU Domažlice.

„Po nynějším druhém ročníku se ze soutěže stala tradice, kterou bychom rádi rozvíjeli i v příštím roce,“ uvedla ředitelka domažlického SOU Zdeňka Buršíková.