„Budeme se s nimi vypořádávat ještě příští týden," potvrzuje ředitel Domažlických technických služeb Jaroslav Zavadil.

„Je toho tolik ve všech částech města, že děláme to nejnutnější, abychom zároveň stihli úklid a přípravu na Chodské slavnosti," pokračuje Zavadil. Pracovníci technických služeb tak nyní zajišťují posekání průtahu městem a také zametení centra a rovněž průtahu města.

Prvotní úklid po nedělní podvečerní bouřce provedli domažličtí hasiči. Rozřezávali nalomené větve, odstraňovali překážky z cest a chodníků.

„Naši pracovníci nastoupili v pondělí v šest ráno. Následky jsou rozsáhlé, proto nám na pomoc přišli lidé z Domažlických městských lesů a firmy Dozapo," shrnuje ředitel.

Odborníci nejprve prošli nejnebezpečnější místa, aby minimalizovali možné pády větví a stromů.

Lesáci i pracovníci soukromé firmy společně pracovali na odstranění následků  kritické situace v letním kině, jehož areál kvůli popadaným stromům  připomínal džungli. Amfiteátr je přitom jednou z důležitých scén Chodských slavností. Kromě filmových představení se v něm každoročně  koná nedělní klenotnicový pořad, který je tradičním vyvrcholením slavností.

„Klenotnicový program Ludvík Kuba Chodsku se v neděli v letním kině uskuteční," slíbil ředitel MKS Kamil Jindřich s tím, že areál by měl být uklizený a připravený na páteční večerní promítání filmu Rok ďábla.

„Nedělní spoušť přišla v nejméně vhodnou dobu. Nejvíce práce míváme vždy při zimní kalamitě a čtrnáct dní před Chodskými slavnostmi," konstatoval Jaroslav Zavadil.

Úklid odlehlejších míst a části domažlického hřbitova tak přijde na řadu až po skončení slavností v průběhu příštího týdne.
Zvýšené náklady na odstraňování škod po vydatné bouřce pokryjí technické služby prozatím ze svého rozpočtu.