Postupné srovnání cenových hladin za pronájem městských bytů připravuje domažlická radnice. Nyní platí nájemníci nejčastěji od 44,91 do 64,65 korun za m2. A právě zmíněná vyšší částka bude tou hranicí, na které se postupně srovnají všechny nájmy.

V rámci deregulace nájemného se výše nájmu bude každý rok zvyšovat o 6,25%. V případě, že částka dosáhne hranice 64,65 Kč, zůstane na ní a zvyšovat se již nebude.

„V praxi to znamená, že těm, kdo už nyní platí toto nájemné, v příštích letech výše nájmu vůbec neporoste,“ konstatoval starosta.

Městská rada totiž schválila souhlas s tím, že do výše nájmů nebude promítat doložku o možnosti navýšit je o aktuální inflaci.
Celá operace postupného srovnání výše nájmů bude rozložena do zhruba sedmi let. Začne k 1. lednu 2013.

„Nájemníci během prvního pololetí obdrží návrh nové smlouvy, v němž bude řečeno, že město má právo na nájemné v místě obvyklé,“ konstatoval starosta.

Podle průzkumu Deníku se v nabídkách realitních kanceláří objevují nabídky na pronájmy bytů v Domažlicích v cenových relacích od 69 do 88 korun za metr čtvereční.

„Platíme nájem městu přes tři tisíce korun, pokud půjde výrazně nahoru, budeme muset ušetřit jinde. Dražší je elektřina, plyn i voda, budeme se muset asi omezit v nákupu jídla, i když ani při něm zbytečně nerozhazujeme,“ konstatovala paní Alena, která se navíc bojí, že její muž může přijít v letošním roce o práci.

Dodatky k nájemním smlouvám, kde bude sjednáno přechodné ustanovení o navýšení sazby nájemného u základní kvality bytu o 6,25% ročně, připraví a svým klientům doručí Domažlická správa nemovitostí.