Se zaťatými zuby a a nervózním popojížděním překonávají motoristé silniční most v Holýšově, který už od začátku dubna prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Kvůli opravě mostu musejí řidiči stále čekat desítky minut v dlouhých kolonách vozidel.

Po mostě se jezdí kyvadlově vždy jen v jednom zúženém pruhu, na který se navíc jen velmi natěsno vejdou kamiony. Těch navíc přes Holýšov z Německa nejezdí zrovna málo.

Ze začátku vznikaly až příliš dlouhé prodlevy mezi pouštěním vozů a řidiči často volali i na policii. Ředitelství silnic a dálnic ČR tedy nechalo vyladit světelné signalizační zařízení, které nyní pomocí čidel zaznamenává délku kolon v každém směru a podle toho pak upravuje pouštění vozidel z jedné nebo druhé strany.

Mnoho řidičů si přesto netroufne tvrdit, že by to na holýšovském mostě právě 'odsýpalo'.

„Teď už tady čekám přibližně půl hodiny, minulý týden to bylo ještě déle, stál jsem napasovaný mezi nekonečnou řadou kamionů," rozčiloval se ve středu řidič Zdeněk Kubec. „Každý den tudy jezdím do práce, v půl sedmé ráno je to úplně hrozné, odpoledne ve špičce, mezi třetí a pátou, je to stejné. Není to pravda vždy, ale někdy by z toho člověka trefil šlak," dodal Kubec.

Řidiči, kteří nemají na čekání v koloně nervy, se snaží místu vyhnout a volí objížďku přes Horní a Dolní Kamenici, z čehož nejsou zase příliš nadšení tamní obyvatelé.

„Kamionů už tady naštěstí tolik nejezdí, ale osobních aut se tu táhnou celé 'štrůdle'," popisuje situaci v Horní Kamenici tamní starosta Jan Hůla. „Lidé chápou, že to asi jinak nejde, ale je třeba poznamenat, že kvalita silnice, po které teď jezdí tolik aut, jde rychle dolů. Už teď se všude záplatuje, a jestli to takhle půjde dál, tak se nám silnice za chvilku rozsype," dodává.

Ti, kdo se však čekání v Holýšově vyhnout nemohou, jsou řidiči autobusů. „Nemůžeme dělat objížďky jinudy, protože máme zastávku v Ohučově," vysvětlil vedoucí provozu ČSAD Domažlice Jaroslav Jahn. Linkové autobusy tak nabírají někdy i hodinové zpoždění.

Řidiči si také často stěžují, že dělníky, kteří by na stavbě mostu pracovali, vídají zřídka. „Možná je to náhoda, ale už jsem tudy třikrát projížděl více méně kolem třetí hodiny odpoledne a na mostě nebyla ani noha," poznamenal Kubec. Vedení ŘSD však už dříve uvedlo, že dělníci také musejí čekat, než ztvrdne beton, a že pracují i pod mostem.

Oprava mostu potrvá až do konce července, motoristé se tedy ještě budou muset obrnit trpělivostí.