Móda pití obyčejné vody se probojovala i do Domažlic.

„Ještě před pár lety se číšníci na prosbu o sklenici obyčejné vody tvářili nechápavě. 'Bohužel, šéf to zakázal,' nebo 'To z hygienických důvodů nesmíme,' zněly nejčastější odpovědi. Dnes je ale situace přívětivější a stále se zlepšuje. V České republice vodu z kohoutku podává již přes 1900 restaurací," popisuje trend Zuzana Cabejšková, předsedkyně občanského sdružení Česko pije z vodovodu, které od roku 2010 aktivně podporuje podávání kohoutkové vody v restauracích. Cílem je snížit dopad na životní prostředí, který způsobuje balená voda. „Majitelé restaurací se čím dál víc řídí heslem Náš zákazník, náš pán. Snaží se nabízet co nejlepší služby, mezi něž v dnešní době patří i podávání vody z kohoutku," dodává Cabejšková.

V Domažlicích se k podávání skleničky obyčejné vody z kohoutku hlásí například restaurace Sokolský dům na náměstí Míru, obsluha restaurace Chodský hrad prozradila, že na jídelním lístku nabídka vody z vodovodu sice uvedena není, na požádání ji ale host dostane i zde.

„U nás také zákazníkům natočíme vodu z kohoutku, samozřejmě zadarmo," uvedla Simona Kestová z nedaleké restaurace Dubina.

Michaela Paladino z Konšelského šenku říká, že vodu z vodovodu si zákazníci často žádají. „Například když si dají víno, tak poprosí o džbánek vody zdarma, nebo třeba ke sklenici džusu. Samozřejmě jim vždy vyhovíme,"  vysvětluje.

„Já téměř vždy, když jím v restauraci, si většinou dopřeji k pití něco slavnostnějšího než vodu z kohoutku. Ale pokud bych o ni požádal, považoval bych za samozřejmé, že mi obsluha vyhoví a ne, že mi bude cpát balenou třetinku za spoustu peněz," vyjádřil svůj názor Domažličan Radek Kastner.

Počet restaurací v Plzeňském kraji, poskytujících kohoutkovou vodu, se podle Cabejškové za poslední dva roky více než ztrojnásobil.

„Veškeré restaurace lze najít na mapě Česko pije z vodovodu na stránkách www.zvodovodu.cz, kde zároveň můžete přidávat restaurace a pomoci tak projekt rozšířit na Domažlicku," poznamenala.

Sdružení upozorňuje na to, že ve světě se téměř 800 miliónů lidí ocitá bez přístupu k pitné vodě a je tedy privilegium mít v České republice bezpečnou vodu z kohoutku vhodnou ke každodenní konzumaci. Státní zdravotní ústav vydává průběžně ročenky o stavu pitné vody a potvrzuje, že až na občasné lokální výjimky voda splňuje veškeré normy.

Do Domažlic dodávají vodu Chodské vodárny a kanalizace. „ Na webu uvádějí zastaralá data o kvalitě vody, naposledy z roku 2011. Z tabulky je ale vidět, že voda z Nýrska je o něco lepší než voda ze Smolova, byť obě pohodlně splňují hygienické limity. Zajímavým postřehem je nízká tvrdost vody (1,2 a 1,5 mmol/l), která značí, že je zbytečné používat domácí filtry, protože si vodu ochudíte o potřebný vápník a hořčík," radí Cabejšková.