Zvonička v Ulíkově byla postavena těsně po druhé světové válce a až vloni v září se dočkala první rekonstrukce.
V malé vesničce pod Korábem, kde žije pouhých pět stálých obyvatel, je jedinou ozdobou návsi.

Ulíkov je sice během roku dost ospalým místem, ale už po jedenáct let sem vždy na Nový rok zamíří stovky lidí z širokého okolí na tradiční Novoroční setkání. Právě tento den má zvonička svou nepostradatelnou úlohu, slouží totiž jako hlavní občerstvovací stanice.

„Když jsme se dívali, jak je to ošklivá bouda, která už dělala opravdu ostudu, řekli jsme si, že s tím musíme něco udělat,“ řekl Jan Hvizd, starosta Němčic, pod něž Ulíkov spadá. Slovo dalo slovo a vloni v září se ulíkovský  Jaroslav Osvald, němčičtí hasiči a obecní úřad dali do práce.

„Pustili jsme se do rekonstrukce s chutí a na vlastní náklady. Chtěli jsme, aby zvonička nejen hezky vypadala, ale aby zase hodně dlouho vydržela. Proto jsme nešetřili na materiálu. Z té původní zbyly vlastně jen dva nosné trámy, jinak je zvonička celá nová,“ pokračuje němčický starosta, který se osobně pustil do rekonstrukce zvonu.

„Zvon je vyroben z nějaké slitiny a nebyl pěkný. Nejdřív jsem ho opatrně jemným smirkovým papírem očistil a pak se ze mě na chvíli stal alchymista a začal jsem míchat barvy. Chtěl jsem, aby v konečné fázi vypadal jako ulitý z bronzu. Myslím, že se mi to povedlo,“ řekl Hvizd s tím, že zvon vylepšoval po večerech a velice ho to bavilo.

Oprava nové zvoničky trvala zhruba dva měsíce a hasiči na ní odpracovali desítky brigádnických hodin.

Dílo se povedlo a ve středu na Nový rok byla za účasti stovek lidí slavnostně vysvěcena kdyňským vikářem Miroslavem Kratochvílem.
„Pokud se najde parta lidí, která se nezištně postará o takhle dobrou věc, je vidět, že svět ještě není tak úplně špatný,“ řekl Kratochvíl.

Zvonička není jediným vylepšením, které se Ulíkovu za poslední roky dostalo.
„Bylo tady jen jedno veřejné světlo. Udělali jsme nové a nyní jich vesničku osvětluje pět. I z Němčic už je vidět, že tady někdo žije,“ dodal Hvizd.