Jejich cílem je usměrnit dopravu v národním parku a cestující v nich mohou uplatnit tarif Integrované dopravy Plzeňského kraje. Projekt funguje od roku 1996.

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Pavla Čížka hrozil v minulosti linkám zánik kvůli nedostatku peněz, jejich provoz tehdy financovala správa parku a kraj je pouze spolufinancoval. Minulý rok pak kraj obsluhu území převzal s tím, že Správa NP Šumava se bude podílet na financování. „Model financování počítá s tím, že Správa Národního parku Šumava poskytne kraji příspěvek ve výši 350 tisíc korun. Dále se pak na provozu budou podílet obce, které požadují zajištění dopravní obslužnosti nad rámec standardně objednaného výkonu. Tyto obce souhrnně přispějí částkou 150 tisíc korun,“ vysvětlil náměstek.

Sraz socialistických vozidel v Hnačově 2022.
V kempu v Hnačově se vrátili do minulosti, zaplnily ho socialistické vozy

V květnu rovněž spustilo ČSAD ve spolupráci s národním parkem projekt Dostupná Šumava. „Program umožňuje osobám důchodového věku a lidem s omezenou pohyblivostí navštívit formou autobusového zájezdu zajímavá místa v národním parku Šumava,“ informoval za ČSAD Zbyněk Hupák s tím, že termíny se začínají rychle plnit, a zájemci by proto neměli s objednáním váhat. Zájezdy se konají mimo hlavní turistickou sezonu od května do června a poté v září a říjnu. „Příjem rezervací probíhá každý pracovní den mezi 8. a 14. hodinou na telefonním čísle 602 533 691,“ doplnil Hupák.

Mezinárodní jízdenka 

Pavel Čížek dodal, že kraj se sousedním Bavorskem přichystal novinku, a sice, že turisté mohou jezdit vlakem nebo autobusem mezi Plzeňským krajem a Bavorskem na jednu jízdenku. Vztahovat se bude na okresy Regen, Cham a celý Plzeňský kraj. „V případě českých cestujících půjde o jednodenní přestupní jízdenku nazvanou Turista Plzeňskem a Bavorskem, díky které se lidé nebo skupiny budou moci prakticky volně pohybovat po Plzeňském kraji a příhraniční části Bavorska. Zakoupit ji bude možné standardně jako jakoukoli jinou jízdenku v našich autobusech nebo vybraných vlacích,“ upřesnil Čížek. Jde o pilotní projekt, který je připraven na období od 4. června do 25. září s tím, že následně si obě strany zájem o projekt na podporu turismu vyhodnotí.

ZELENÉ LINKY
linka 423 Plzeň – Klatovy – Čachrov, Gerlova Hut’- Modrava
linka 462 Plzeň – Sušice – Kvilda
linka 970 Sušice – Petrovice u Sušice – Velhartice – Bešiny -Klatovy
linka 972 Železná Ruda – Prášily – Hartmanice – Sušice
linka 974 Sušice – Kašperské Hory – Srní – Modrava – Kvilda
linka 975 Sušice-Kašperské Hory-Stachy
linka 981 Domažlice-Klatovy-Prášily-Srní-Kvilda, více na www.idpk.cz