Počty lidí, již mají trvalé bydliště na městských úřadech, rok od roku narůstají. Někteří se tak snaží schovávat i před exekucí.

Například na domažlické radnici je trvale přihlášeno už 360 lidí. Zatímco v roce 2003 mělo v občanském průkazu adresu radnice pouhých pět lidí, kterým byl zrušen údaj o místu trvalého pobytu, o devět let později vystoupaly jejich počty na pětaosmdesát. Do této skupiny patří například ti lidé, kteří žijí v podnájmu, a majitel bytu jim nedovolí přihlášení k trvalému pobytu.

„Adresa radnice slouží jen jako evidenční údaje pro vydání osobních dokladů. Poštu tam za přihlášené nevybírá nikdo. Pokud si ji sám nevyzvedne, je vrácena zpět doručující poště s dodatkem, že adresát se na uvedené adrese nezdržuje,“ vysvětlila Marie Buršíková, vedoucí správního  odboru domažlické radnice.

A právě toho využívají někteří lidé z druhé skupiny.  Jsou mezi nimi i tací, kteří mají v patách exekutory.  Přehlášením trvalého pobytu totiž značně komplikují exekutorům práci.

Počty lidí s trvalým pobytem na radnici rostou i v dalších městech našeho regionu.

„Tento trend začal v roce 2000. V tu dobu se však jednalo o ojedinělé případy. Pak si na to lidé zvykli a počty začaly pomalu narůstat. Například v letech 2006 až 2009 už mělo trvalý pobyt na radnici dvacet lidí ročně. V současné době je to kolem padesáti lidí. Polovině těchto případů zrušilo  trvalé pobyty město. Důvodem bylo například neplacení nájemného. Lidé se z bytu sice odstěhovali, ale k trvalému pobytu se jinde nepřihlásili, takže jim zůstal na radnici,“ řekla Klára Předotová z holýšovské matriky.

„Oproti dřívějšku počty lidí s trvalým bydlištěm rychle přibývají. Nyní jich na radnici máme 123,“ řekl starosta Kdyně Jan Löffelmann.

S rostoucími počty lidí přihlášených k trvalému pobytu na radnicích rostou i finanční ztráty měst, které se šplhají do statisíců. Tito lidé například vůbec neplatí poplatky za odpad, psy a další služby.