Podle statistik Policie ČR došlo v loňském roce k celkem 4634 vloupáním do rekreačních objektů, z toho se jich 340 odehrálo v Plzeňském kraji.

„Riziko, že nechtěná návštěva zavítá do rekreačního objektu, je v podzimních a především zimních měsících až dvakrát vyšší než během léta, kdy jsou chaty a chalupy trvale nebo v pravidelných intervalech obývány. Často se přitom stává, že škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, když se po ‚zimním spánku' opět vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu," uvedl Jan Šepek, ředitel odboru pojištění majetku jedné z českých pojišťoven.

Domažličtí policisté kontrolují chatové osady průběžně po celý rok.

„Na podzim a během zimy plánujeme rozsáhlejší bezpečnostní opatření, kdy se zaměříme na prevenci kriminality v chatových, rekreačních a také zahrádkářských oblastech," uvedla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Policisté se často setkávají i s pachateli, kteří po vloupání nemají v úmyslu krást, ale jen se najíst, napít a v pohodlí vyspat. Mnohdy po nich však majitelům zůstanou například i pomočené a pokálené koberce.
Je dobré myslet na opatření, která pomohou riziko nevítané návštěvy snížit, a zároveň udělat vše pro to, aby nemovitost byla co nejlépe chráněna před nepřízní počasí.

„Doporučujeme majitelům rekreačních objektů, aby v době své nepřítomnosti nenechávali ve svých chatách cenné věci. Vhodné je také svůj objekt zabezpečit mechanickými zábranami, jako jsou například bezpečnostní zámky, mříže, uzamykatelné okenice, nebo pomocí elektronického zabezpečení," připomenula policejní mluvčí Brožová.

Jeden z kdyňských chatařů už dříve Deníku prozradil, že si raději ze své chaty většinu věcí vždy na zimu odvezeme domů.

„Můžete si chatu zabezpečit, jak chcete, a je to stejně houby platné. Zloděje a vandaly nezastavíte. Když zajistíte dveře, rozbijí vám okna. Když si dáte mříž, vytrhnou ji. Snad jedinou trochu fungující prevencí je chodit sem každý den na kontrolu, což je u lidí, kteří bydlí daleko, nemožné, a stejně to není stoprocentní," poznamenal chatař.

Podzimní rady pro chataře:

☛ Pečlivě zamkněte všechny dveře na zámek, zavřete okna, popřípadě zajistěte okenice, prověřte funkčnost petlic, zamykacích systémů.
☛ Cenné věci (například elektroniku, jízdní kola, nářadí…) si po sezoně odvezte.
☛ Veřejně nemluvte o svých majetkových poměrech ani o vybavení chaty. Nedávejte fotky a informace o své chatě na sociální sítě.
☛ Na zvonek či poštovní schránku uvádějte příjmení bez titulu a v množném čísle.
☛ Zabraňte tomu, aby bylo kukátkem nebo poštovní schránkou vidět do interiéru chaty.
☛ Pokud v chatě či v okolních stavbách cenné věci zůstávají, zapište si jejich výrobní čísla a pořiďte si jejich fotodokumentaci.
☛ Zajistěte pravidelnou kontrolu objektu alespoň jednou za měsíc, raději však častěji, například po domluvě se sousedem. Občas odkliďte sníh. Pokud to zloděj uvidí, nebude riskovat, že ho přistihnete při činu.
☛ Rekreační objekt si pojistěte.
☛ Nezapomeňte vypustit vodu z bojleru, kotle, čerpadla, potrubí, neboť by mohla zamrznout a tato zařízení poničit (roztrhnout).
☛ Vypněte přívody vody, elektřiny, plynu.
☛ Zkontrolujte střechu, není-li poškozena, aby nedošlo k zatečení, a střešní latě, trámy, zdali jsou v pořádku a vydrží případný nápor sněhu, zkontrolujte těsnost oken, dveří a stav hromosvodu.
☛ Chemikálie jako benzin nebo olej odvezte, nebo ponechejte v jiném prostoru, např. v kůlně.
☛ Odstraňte zbytečné zásoby potravin, které by mohly přilákat hlodavce.
☛ Očistěte střechu a okapy od spadaného listí.